Belfast Noord-Ierland: Historie en ongerepte natuur

geschatte leestijd: 10 minuten
door Jannieke,

Ierland is een prachtig land met veel historie, mythen, legendes en indrukwekkende natuur.

Twee jaar geleden wilden ik en mijn vriendinnen een weekend weg naar het Verenigd Koninkrijk. Niemand van ons was in Noord-Ierland geweest, dus dat werd de bestemming. Noord-Ierland is een gebied waar ik niet veel van wist, behalve de televisiebeelden van jaren van politieke strijd. Tijdens ons bezoek leerden we dat het niet zozeer een strijd was tussen de protestanten en de katholieken, maar dat de strijd meer te maken had met politieke partijen en zijn aanhangers. Het klopt wel dat de meeste protestanten op de ene partij stemden en de katholieken op de andere partij, maar dit was geen vast gegeven. Buiten dat Noord-Ierland een interessante geschiedenis heeft, is de natuur ongelooflijk mooi. Het kleurenpalet van de natuur, de wind doordat je dichtbij de oceaan zit en de rotsformaties waren werkelijk adembenemend. Laat mij je meer vertellen over wat wij in een week hebben bekeken en welke prachtige legendes met deze plekken verbonden zijn.

Giants Causeway

De Giants Causeway is een rotsformatie vlakbij Bushmills. De basalt pilaren die ontstaan zijn door een eeuwenoud vulkanisch gebied, staan ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Legende zegt dat het ontstaan is doordat de Ierse reus Fion een pad maakte om naar de Schotse reus Benandonner te gaan en hiervoor de stapstenen maakte. De twee reuzen hadden ruzie en Benandonner maakte het pad kapot waardoor de Giants Causeway is ontstaan.

Terwijl ik naar de oceaan kijk vanaf de basalt pilaren, zie ik de legende zich afspelen. Werkelijk een magische plek.

Golven van de Atlantische Oceaan die tegen de Giants Causeway aanslaan.
De basalt pilaren

Dark Hedges

Tussen Ballycastle en Ballymoney is de weg van de Dark Hedges, een prachtige laan van meer dan 200 jaar oude beukenbomen die op een unieke wijze groeien. De Stuart familie heeft deze in de late 17e eeuw geplant om indruk te maken op bezoekers van Gracehill House. Misschien herken je deze weg wel als Kings Road van Game of Thrones.

Onvoorstelbaar dat deze bomen zo ontzettend oud zijn, wat uniek is voor beukenbomen. Het zette mij aan het denken wie door de jaren heen deze weg hebben afgelegd en met welk doel.

De Dark Hedges

Touwbrug van Carrick-a-Rede

Oorspronkelijk hing er een touwbrug voor de zalmvissers die vanaf Carrick Island zalm gingen vissen rond 1700. Inmiddels is het vooral een toeristische attractie geworden om vanaf deze mooie plek Schotland en Rathlin Island te kunnen zien. Ik moest mijn angst overwinnen om naar de overkant te komen, want met een harde wind schommelt de brug behoorlijk. Gelukkig werd ik gesteund door mijn vriendinnen, één voor mij en een vriendin achter mij, zodat ik me wat veiliger voelde. Nog nooit is iemand van de touwbrug gevallen. Desondanks zijn er wel eens bange toeristen per boot terug vervoerd omdat zij niet meer terug durfden. Dan voel ik mij best bad-ass! Eenmaal aangekomen op Carrick eiland kan ik mij voorstellen dat het als visser een prachtige plek is om te werken. Het uitzicht reikt ver en de zee steekt ontzettend af met het groene gras en mos.

De touwbrug van Carrick-a-Rede
Uitzicht touwbrug

Dunluce Castle

Decennialang is er gestreden om dit kasteel, totdat het uiteindelijk is overgenomen door Sorley Boy MacDonnell. Maar de vrede was van korte duur door de opstand van 1641. In 1642 nam generaal Munro en zijn leger het kasteel in en toen James II verslagen was, werd het kasteel verlaten in 1690. Legende gaat dat de geest van de opgehangen Engelse kapitein er nog ronddwaalt. Lokale legende vertelt het verhaal dat het nabijgelegen kerkhof het stoffelijk overschot bevat van de Spaanse Armada. Een andere lokale legende zegt dat op een punt de keuken die op de klif gebouwd stond naar beneden is gestort. Terwijl van het keukenpersoneel alleen de hulp nog leefde, at het gezelschap gewoon door tijdens deze gebeurtenis.

Het is een prachtige plek en de route hiernaartoe is al een uitstapje. We waren niet lang op deze plek, maar wel lang genoeg om te genieten van het uitzicht met de wind in onze haren.

Dunluce Castle

St. George’s market

Deze markt biedt veel verschillende soorten verse producten en street food aan. Buiten het heerlijke eten, zijn er ook veel kunstenaars die hun kunstwerken en ambachtelijke producten verkopen. Het is een gezellig overdekte markt waar je heerlijk kan rondstruinen. Een absolute aanrader!

Helaas heb ik tijdens het maken van een back-up een error gehad, waardoor ik niet alle foto’s meer heb. Vandaar dat van sommige plekken, de foto’s ontbreken. 

Centrum Belfast

In het centrum kan je goed winkelen en kom je vele pubs tegen waar je tegen een prima bedrag een maaltijd en een drankje kan nuttigen. Een echte aanrader is om een pub binnen te lopen waar echte Ierse muziek live speelt. Eigenlijk zijn die pubs in de avond niet te missen. Opvallend vond ik dat we snel in gesprek raakten met Ieren. Het zijn open mensen die trots zijn op hun geschiedenis en daar graag meer over vertellen.  

Belfast City Hall

In hartje centrum vind je het stadhuis, die opende in 1906. In 1888 kreeg Belfast stadsrechten van koningin Victoria. De bouw begon in 1889 door de architect Sir Alfred Brumwell Thomas in de imposante neo barokke stijl. Binnen het gemeentehuis is een museum waar de geschiedenis van Noord-Ierland en de strijd van Ierland (The Troubles) vertelt wordt. Zeker een aanrader als je meer wilt begrijpen van de Ieren en de spanningen in het verleden.

City Hall Belfast

Harland en Wolff scheepswerf

Halverwege de jaren 1800 werd scheepsbouw de grootste industrie binnen Belfast. De Harland en Wolff scheepswerf is de plek waar de Titanic is gebouwd. De Ieren zeggen: ‘The Titanic was built by the Irish and sunk by the English. Hoewel het bedrijf meerdere schepen heeft ontworpen en gebouwd, zullen zij altijd bekend blijven door de bouw van de Titanic. De kranen Samson en Goliath kan je van veraf al zien en is echt een kenmerk van deze stad.

De citytrip naar Belfast was één van de meest verrassende citytrips die ik heb ondernomen. Er is ongelooflijk veel te doen en nu ik eenmaal hier geweest ben, wil ik ook een keer gaan touren in heel Ierland. Het heeft mij nieuwsgierig gemaakt. Heb jij nog tips voor plekken die wij kunnen bezoeken in Noord-Ierland of Ierland? DM ons op Instagram!