De Ardennen: outdoor paradijs

geschatte leestijd: 8 minuten
door Jannieke,

De huidige kalkstenen gebergten in de Ardennen zijn ontstaan doordat hier vroeger een zee is geweest, de gebergten omhoog werden geduwd en het gebergte erodeerden.

Het is een prachtig heuvelachtig gebied met vele bossen. De gastvrije bevolking spreekt voornamelijk Frans, maar sommige ook een beetje Vlaams of Engels. Als je een beetje je best doet om Frans te spreken, wordt dit zeer gewaardeerd en kan je goed je Frans oefenen. 
Meerdere keren hebben we een huisje gehuurd in Heyd. Het is een klein plaatsje midden in de Ardennen. De huisjes zijn altijd in goede staat en voorzien van een (infrarood) sauna en hot tub voor een goede prijs. De traditionele bouwstijl van de Ardennen vind je bij veel huisjes terug, wat een hartelijk gevoel oproept. In de huisjes zelf ligt er een map met tips voor bezienswaardigheden en wandeltips. Maar als je online kijkt, vind je vele wandelroutes en uitjes extra.

Indruk van Ardennen

Chocolademuseum Érezée

Chocolademuseum en atelier Defroidmont is een familiebedrijf die begonnen zijn als bakkers, oorspronkelijk uit Luik en zich zijn gaan specialiseren in de ambacht van de chocolatier. Het is een kleinschalig museum waar je een rondleiding kan volgen om meer te leren over het proces van cacaoboon tot bonbon en de familiegeschiedenis van de familie Defroidmont. In het winkeltje zijn heerlijke bonbons en andere chocolade traktaties te koop. Het is een knus, charmant en interessant museum.

Chocolademuseum Defroidmont
De oude bakkerswagen
Cacaobonen

Durbuy

Er wordt gezegd dat Durbuy het kleinste stadje van de wereld is, maar er zijn meer plaatsen die deze titel claimen. Het staat vast dat Durbuy met zijn middeleeuwse bouwstijl een uniek gevoel vastlegt. De Ourthe stroomt door het stadje en rondom Durbuy kan je schitterende wandelingen of fietstochten maken. In het najaar is het ook mogelijk om te raften, maar voor oktober is helaas de waterstand te laag.

Tijdens de kerstdagen is hier een uitgebreide kerstmarkt die erg de moeite waard is om te bezoeken als je in de buurt ben.

Durbuy

Achouffe

De La Chouffe brouwerij ligt in het plaatsje Achouffe. Het is een relatief jonge brouwerij, daar de schoonbroers pas in 1986 als fulltime brouwers aan de slag zijn gegaan. Inmiddels is dit Belgische speciaal biertje één van de grote spelers. Twee derde van het bier wordt geëxporteerd. Wist jij dat zij een bokbiertje speciaal voor de Nederlanders brouwen? Nederland is het enige land die bokbier vanaf verschillende brouwerijen produceert en consumeert.

Het bezoeken van de brouwerij was interessant. Het proces en het verhaal van La Chouffe is praktisch, maar ook worden de kabouters in het verhaal gebruikt, waardoor er een beetje magie bij komt kijken. Aansluitend een proeverij doen is een absolute aanrader, maar zorg wel dat je wat hebt gegeten voor je aankomt! Of ga net zoals wij een hapje eten in de brasserie die naast de brouwerij is.

Brouwerij van La Chouffe

Omgeving

De verschillende wandelingen laten het beste van de Ardennen zien. Strekkende weilanden en bosgebieden, waar we veel verschillende vogels hebben gehoord en gezien. Raven, roofvogels en zangvogels. De vegetatie is net wat anders dan in Nederland, waardoor je een echt vakantiegevoel krijgt. Het is een soort Efteling voor volwassenen vind ik, omdat er altijd iets nieuws te ontdekken is en ik echte verwondering kan voelen tijdens de wandelingen. Elk seizoen heeft wat anders te bieden, waardoor een wandeling altijd een goed idee is.

Natuur Ardennen
Wandelen in weilanden en bossen.

Ben je meer van het fietsen? Geen probleem, er zijn vele fiets- en mountainbike routes. Ben jij een outdoor liefhebber en een cultuursnuiver? Dan is er in deze omgeving genoeg voor jou te doen!