Digitale detox tijdens kamperen in de natuur in Nederland

geschatte leestijd: 4 minuten
door Jannieke,

Wat is er nou leuker dan offline kamperen? Rust voor jezelf, in het moment leven en niet afhankelijk zijn van stroom!

Als Nick en ik vertellen dat we gaan kamperen op een natuurkampeerterrein krijgen we vaak de vraag: ‘naturistencamping’? Nee, dat is dus iets heel anders. Wij bedoelen kamperen in de natuur, bijvoorbeeld bij de boer of bij de boswachter op een camping die rekening houdt met de natuur en duurzaamheid belangrijk vindt.

Maar betekent dat je dan een kuiltje in de grond moet graven als je naar het toilet moet? Nee hoor! De natuurterreinen waar wij zijn geweest hebben gewoon een toiletgebouw met douches en die worden dagelijks schoon gemaakt.

Natuurkamperen kan ook iets van jou als kampeerder vragen, wij vinden het vooral een leuke uitdaging en bezigheid. Bij veel campings is er stroom aanwezig, maar wij houden ontzettend van kamperen in onze tent, zonder stroom! Buiten dat wij dit heel erg leuk vinden, is er ook heel veel meer keuze in plek als je niet afhankelijk bent van een stroompunt.

Hoe doen wij dit eigenlijk? Voordat Nick en ik vertrekken, zorgen we dat onze telefoons goed opgeladen zijn. We hebben een camera gekocht die op batterijen werkt, zodat wel onze herinneringen kunnen vastleggen. Gedurende de dag zetten we onze telefoons uit en houden we in de auto. Als we met de auto weg gaan, laden wij de telefoons even op. Maar omdat we alleen in de avond even kijken of er berichten zijn ontvangen (zonder data, want we willen een digitale detox), gaat de batterij heel heel heel langzaam leeg! We nemen genoeg boeken mee, dus niet de e-reader, een olielamp en nog meer.

Wat doen we dan de hele dag? Je gaat mee met het ritme van het daglicht. Overdag gaan we wandelen, doen we een bordspel of lezen we. In de avonden kan je boodschappen doen en uitgebreid koken. Dat is een leuke uitdaging met 1 gaspit en een kleine barbecue! Als het donker kletsen we nog wat, of lezen we vragenkaartjes bij de olielamp, zodat we elkaar op een andere manier leren kennen.

In de ochtend wordt het al vroeg licht, waar we wakker van worden dus we liggen ook al vroeg op bed. Het is een rustig bestaan waarin je echt meegaat in het ritme van de natuur. Tijdens wandelingen nemen we een vogelgids mee om eens echt op zoek te gaan naar wat er allemaal om ons heen te zien is. Of we hangen de toerist uit in de omgeving en gaan naar bezienswaardigheden. Er zijn ook een aantal terreinen aan de kust, waardoor een heerlijke strandwandeling mogelijk is. Andere kampeerterreinen hebben de mogelijkheid tot het maken van een kampvuur, ook een leuke bezigheid die zeker loont!

Op sommige terreinen kan je zelfs winterkamperen. Dit is niet voor iedereen weggelegd, zeker niet voor de koukleumen onder ons. Maar, wel een hele nieuwe ervaring om eens te testen of je in Scandinavië kan overleven 😉

Wil je weten welke natuurkampeerterreinen er allemaal zijn en dit een keer uitproberen? Ga dan naar de site van Stichting de Groene Koepel.

Heb jij ook leuke ervaringen met een natuurkampeerterrein of wildkamperen? DM ons dan op Instagram, waarderen we!