Uitzicht Lissabon

NIF Nummer Portugal

geschatte leestijd: 2 minuten
door Jannieke,

NIF nummer aanvragen als je naar Portugal gaat, wel of niet? Wat is het en wat kan je er mee? 

Het NIF (Número de Identificação Fiscal)  nummer is het Portugese fiscaal identificatienummer. Als je in Portugal gaat wonen heb je dit nummer nodig om bijvoorbeeld contracten te kunnen sluiten voor nutsvoorzieningen. Als je een appartement huurt, moet je contracten afsluiten bij energieleveranciers en internetleveranciers. Buiten het afsluiten van voorzieningen, kan je ook huizen kopen, lange termijn huren, een telefoonabonnement afsluiten en een Portugese bankrekening openen. Het NIF nummer kan je aanvragen met een Nederlands woonadres, maar je moet een bewijs van woonadres kunnen aantonen. Dat kan via een rekening van nutsbedrijf, een salarisstrook of de groene kaart van je auto.

In de supermarkt vragen ze ook geregeld naar je NIF nummer. Dit nummer kan gebruikt worden om 35% van je uitgeven als aftrekbare kosten op te geven bij de belasting.

Als je een Portugese bankrekening hebt kan je een Via Verde kastje aanvragen. Via Verde is het bedrijf die de tol regelt. In heel Portugal betaal je tol. Wij staken de grens over vanaf Spanje, waar het bedrijf EasyToll zit. Je registreert je vooraf online of aan de grensovergang en je kan zo doorrijden. Het bedrag wordt automatisch afgeschreven. Via Verde is een ander bedrijf, die ook door heel Portugal zit en zonder het kastje moet je contant betalen of een Multibanco pas hebben. Multibanco heeft de monopolie in Portugal, waardoor vaak andere kaarten niet geaccepteerd worden. Wij zorgen daardoor dat we altijd contact geld op zak hebben, naast onze creditcard en Maestro kaart.

Wij blijven nu voor acht maanden in Portugal. Op die manier betalen we nog belasting in Nederland, behouden we de sociale voorzieningen en hoeven we ons niet uit te schrijven uit Nederland. Acht maanden is de maximale termijn waarbij je dit kan. Omdat we tijdelijk, maar wel lange termijn hier wonen moesten we beslissen of we wel of niet een NIF nummer wilden hebben. Wij hebben ervoor gekozen dit nu niet aan te vragen, omdat we niet van de diensten gebruik gaan maken. We huren via lange termijn verhuur via Airbnb, waardoor we geen nutsvoorzieningen hoeven aan te vragen of andere contracten hoeven af te sluiten. Dit was voor ons wel een uitkomst en scheelt een hoop geregel. Als we ons voor langere tijd hier zouden vestigen, zouden wij wel gelijk het NIF nummer aanvragen.

Het NIF nummer vraag je aan via burgerzaken van het gemeentehuis. Door Covid-19 is het vaak mogelijk online een afspraak te maken. Zorg er wel voor dat je het goede departement hebt, zodat je niet voor niets in de verkeerde rij staat. Als de site geen Engels optie heeft, loont het zich om te vertalen wat erop staat, zodat je zeker weten bij de goede afdeling de afspraak hebt gemaakt.