Waarom je moet kamperen in Tsjechië

geschatte leestijd: 7 minuten
door Jannieke,

Waarom zou je kamperen in Tsjechië? Wat maakt het kamperen in Tsjechië zo leuk?

Allereerst zijn campings in Tsjechië een stuk relaxter aangelegd dan de gemiddelde West-Europese campings. Er zijn geen afgemeten stukken. Als je een tent hebt en geen elektriciteit nodig hebt, kan je overal staan waar je wilt. Tot nu toe is dat in alle campings waar we hebben gestaan zo gegaan. Als je wel stroom wilt, dan zijn er aangewezen plekken voor en heb je de ruimte die je wilt. Buiten dat de kampeerplaatsen uit de losse pols zijn, mag je ook bij je campingplaats een kampvuur maken (tenzij anders aangegeven i.v.m. droogte). Toen ik daar achter kwam, was ik verkocht aan het kamperen in Tsjechië. Hoe leuk is het dat je de kolen van je barbecue mag overgooien bij jou kampeerspot en daarmee een kampvuur mee kan starten!

Van barbecue naar een kampvuur
Kampeerplaats

Tip: neem een bijl en/of een zaag mee. Meestal mag je gewoon hout rapen of kan je goedkoop aan hout komen bij de receptie. Maar die zijn meestal niet keurig op maat gezaagd. Kijk bij de bouwmarkt voor een bijl en bij een outdoor winkel of online voor een uitklapbaar zaagje. Lekker handzaam!

Het sanitair is meestal goed schoon. Tsjechische campings vind ik over het algemeen schoner dan een Franse of Italiaanse camping. Bij de douches zijn man en vrouw gescheiden. Alleen… moest ik wel aan iets wennen. De meeste douches zijn gewoon een douche met een gordijn ervoor zonder droog gedeelte. Soort sportschool ervaring. Uitkleden bij de bankjes en spring de douche maar in. Vaak zijn er muntjes te verkrijgen voor douchen, wat zorgt voor een kortere douchebeurt dan je thuis misschien bent gewend. Wel lekker duurzaam 🙂 En eerlijk is eerlijk, het went echt snel.

Kamperen in Tsjechië is spotgoedkoop

Nog een voordeel van kamperen in Tsjechië: het is spotgoedkoop! De prijzen zijn niet vergelijkbaar met West-Europa en je krijgt er ontzettend veel voor terug. Voor gemiddeld 20 euro per nacht zitten wij al goed. Dat is dan voor twee personen met een grote tent, auto en toeristenbelasting. Je kan bij een natuurgebied kamperen en de voorzieningen op de camping zijn voor ons meer dan voldoende. Het landschap in Tsjechië is prachtig en divers! Er zijn bergen en glooiende heuvels te vinden, grote zandsteenformaties en uitgestrekte bossen. De dorpen en steden zijn kleurrijk en de architectuur heeft een mix tussen barok, renaissance en Jugendstil. Er is genoeg geschiedenis en cultuur te ontdekken in Tsjechië met veel ruïnes of kastelen die nog intact zijn.

Boheems Paradijs met zandsteenformaties
Jičín, prachtige Tsjechische stad

Typische gerechten en dranken in Tsjechië

De traditionele Tsjechische keuken bestaat veelal uit stevige gerechten, maar heeft mij soms ook verrast. Lichte soepen zijn ook een optie en over het algemeen is er wel een fatsoenlijke pizzaria te vinden. Ze zijn goed in het bereiden van vlees en dan met name in worsten maken. Er zijn dan ook genoeg opties voor de barbecue! Voor vegetariërs is er ook altijd een optie tot gebakken kaas, die goed uitgevoerd wordt. Deze kazen kun je ook in de supermarkt halen, zodat je zelf kan proberen om hem na te maken. Zelf heb ik het nog nooit geprobeerd. Heb jij het wel geprobeerd? Laat me het weten in de comments! Wellicht heb je een nieuw recept voor me wat ik kan uitproberen! Tsjechië is een echt bierland. Budweiser komt origineel uit Tsjechië en word aangeduid met Budvar. Er zijn al veel rechtszaken geweest om deze naam! In het plaatsje Pilsen ligt de oorsprong van de hedendaagse pilsener biertjes.

Typisch Tsjechisch gerecht met worst

De sfeer op de campings is vaak gemoedelijk en rustig, de kinderen dartelen rustig om een eigen gemaakt kampvuur heen. Vaak is het eten op de camping of de kiosk en bar ook goed betaalbaar. Dat is lekker voor een lui dagje aan het meer 🙂

Tip: Bij het Lipnomeer stonden wij op camping Jenišov en bij het Boheems Paradijs stonden wij op Duo Camp bij Knĕžmost. Deze campings bevielen ons zeer goed! In zo verre dat wij bij Jenišov twee keer zijn geweest. Ook in Praag kan je kamperen. Wij hebben daar gestaan op camp Fremunt en hebben zelfs nooit hoeven reserveren! Het voordeel van een tent 🙂

Wij hebben inmiddels weer zin om in Tsjechië te gaan kamperen. Ben jij al enthousiast om Tsjechië te ontdekken?