Pieterburen: een veelzijdige trekpleister

geschatte leestijd: 9 minuten
door Jannieke,

Noordelijke Nederlandse natuur. Een verrassend weekend weg.

Pieterburen is een klein plaatsje in het noorden van Groningen. Eerder dacht ik dat het zo’n klein plaatsje was, dat je er eigenlijk niet veel te zoeken hebt. Maar na wat tips hebben we toch besloten een weekend hierheen te gaan en hier hebben wij absoluut geen spijt van! Je bent in de buurt van de wadden, waardoor je kan wadlopen en vele andere activiteiten. Wij zijn erachter gekomen dat er genoeg te doen is in het noorden van Nederland, waar wij je graag meer over vertellen! 

Het Pieterpad

Het Pieterpad is een lange afstandswandeling vanaf Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Limburg. De oorkonde voor het afleggen van deze route kan je ophalen bij beiden punten. Het is de langste wandeling in Nederland met een totale lengte van 492 kilometer, die je ook in etappes kan lopen. Het is geen historisch pad, maar een route die rond 1970 à 1980 is bedacht door twee dames: Toos en Gertje, vanuit het verlangen om een grote Nederlandse wandelroute te hebben. De route gaat door verschillende natuurgebieden in Nederland met zijn eigen cultuurlandschap en markeringen.

Wil je meer lezen over natuurgebieden in Nederland. Klik dan hier voor onze blog hierover.

Wandelomgeving bij Pieterburen

Zeehondencrèche

Pieterburen is bekend om de zeehondencrèche dus deze konden wij niet overslaan. Het bezoekerscentrum is zeer educatief. Je leert veel over de leefwijze van zeehonden en hoe ziekten en plastic van invloed zijn op hun leven. Het was een goede wake-up call om de gevolgen van zwerfafval te zien.

De zeehondencrèche vangt zeehonden op vanuit het hele land. Door de rondleiding te volgen leer je meer over hun reddingswerkzaamheden, hoe lang de zeehonden ongeveer verblijven en weer uitgezet worden. De zeehonden populatie is niet bedreigd, maar door de zeehondenopvang worden er veel zeehonden gered. Tegelijkertijd kan er onderzoek gedaan worden naar de oorzaken van de zieke zeehonden in de ziekenboeg. Verschillende bassins hebben een kijkraam, waardoor je de zeehonden kan zien zwemmen, een prachtig gezicht.

Zeehond in de zeehondencrèche van Pieterburen

Doezoo

Bij aankomst bij de zeehondencrèche kan je een combinatieticket kopen voor de DoeZoo in Leens. Het is een kleine dierentuin die hun bezoekers bewust wilt maken van de natuur en het milieu. Ze verzorgen opvangactiviteiten en bieden voor mensen een dagbestedingsplek aan. Het is een bijzondere plek met veel impact. De rondleiding is educatief en tijdens de rondleiding mag je verschillende dieren aanraken, terwijl je leert over hun leefwijze. Je voelt de structuur van de huid van de baardagame en dat als je een egeltje aait, het helemaal niet prikt. Hoewel ik een serieuze spinnenfobie heb, heeft de rondleider door zijn verhaal me ervan kunnen overtuigen om een vogelspin over mijn hand heen te laten lopen. De vogelspin was heel zacht en rustig, helemaal geen enge ervaring. Dat heeft mij aan het denken gezet. Waarom vind ik spinnen eigenlijk eng? Is dat niet een collectieve nurture angst? Het zijn mooie en nuttige wezens. Sindsdien is mijn angst grotendeels overwonnen.

Vogelspin op de hand

Buiten de wandeling kan je rustig de tijd nemen om zelf te ontdekken. Ze hebben een enorme collectie insecten in lades en veel verschillende reptielen. Voor jong en oud is er een natuur speeltuin, rariteitenkabinet, uilenpad en een wilde bloementuin. Ook is er een kantine waar je tegen een vriendelijke prijs even pauze kan houden.

Eekhoorn in de Doezoo

De DoeZoo is een absolute must see als je in noord Groningen bent. Niet vergelijkbaar met een reguliere dierentuin, maar een ware ervaring. Echt een aanrader!

Abraham’s Mosterdmakerij

De mosterdmakerij in Eenrum is één van de weinige plekken in Nederland waar op ambachtelijke wijze mosterd wordt gemaakt. Naast dat de mosterd er nog gemaakt wordt, is het ook gelijk een museum. Je kan allerlei soorten mosterd kopen en in het restaurant in het zelfde pand gerechten eten waarbij mosterd een grote rol speelt. Al een aantal jaren verbouwen ze de mosterd op Groningse bodem en is deze volledig biologisch en dus ook ecologisch.

Ingrediënten van mosterd
Apparatuur voor het maken van de mosterd

De Dollard

De Dollard is een rivier monding van de Eems naar de Waddenzee. Hier ontmoeten zoet en zout water, wat een uniek gebied creëert met een grote biodiversiteit. De Dollard is ongeveer 100 vierkante meter groot en grenst tussen Nederland en Duitsland.

De Dollard is in de Middeleeuwen ontstaan door een combinatie van veengebieden en overstromingen. Door de overstromingen zijn er meerdere dorpen en buurtschappen verloren gegaan. Er zijn meerdere pogingen tot polderen gedaan, waarvan in 1877 een succesvolle poging is geweest, waardoor de Dollard één derde is geslonken.

Bij laagwater valt ongeveer 78 procent van de Dollard droog als wad. Vele zeehonden en watervogels maken gebruik van dit unieke gebied om voort te planten of te foerageren. Bij de Dollard is een bezoekerscentrum die je nog meer leert over deze prachtige omgeving en je kan vanuit een beschutte toren met een verrekijker vogels spotten.

Helaas niet de Dollard, vergeten foto’s te maken. Maar wel een typisch Noord Nederlands landschap

Hoewel we niet hadden verwacht dat er veel te doen is in Noord Nederland, heeft deze omgeving ons echt verrast! Het is veel meer dan alleen de zeehondencrèche. Noord Nederland heeft veel te bieden in activiteiten en natuurgebied. Wanneer ga jij?