Praag: onze top 5 must sees van deze prachtige Europese stad

geschatte leestijd: 11 minuten
door Jannieke,

Praag: een fraaie Europese hoofdstad.

Welke stad in Europa moet je absoluut bezoeken? Wat ons betreft is dat de hoofdstad van Tsjechië, ons geliefde Praag. Het is een prachtige stad met veel geschiedenis. Inmiddels hebben we de stad vijf keer bezocht, maar ontdekken we nog steeds nieuwe plekken. Praag heeft geweldige architectuur, gezelligheid en genoeg te bieden. Hier onder volgt onze top 5 van bezienswaardigheden in Praag!

#5 Letna park en metronoom

Letna Park ligt op een enorme heuvel aan de rand van het centrum van Praag. Het is een prachtig park waar je gerust kan picknicken en tot rust kan komen. Er is ook een skate park aanwezig, wat wij heel leuk vonden om naar te kijken. Let wel, de klim vanaf beneden is een beste klim. Het is een mooie wandeling, maar op een warme dag ook een uitdaging. Wij houden van wandelen en klimmen, dus wij hebben dit met plezier gedaan. Er staan onderweg genoeg bankjes en er is schaduw door de vele bomen.

Skatepark Letna Park

Op de sokkel waar nu de metronoom staat, stond vroeger een standbeeld van Stalin. Door zijn misdaden is dit standbeeld opgeblazen en staat er nu een gigantische metronoom van 23 meter hoog, die het symbool van de tijd duidt en volledig functioneel is.

Metronoom
Uitzicht vanaf de metronoom

#4 Petřin park en toren

Vanaf beneden kan je de tram kabelbaan naar boven nemen om op de Petřin heuvel te komen. Vroeger werd de kabelbaan in bedrijf gehouden door waterkracht. Ze gebruikten het gewicht van water als tegenhanger en als de tram naar beneden moest, werd het water leeg gelaten.

Bovenop de heuvel staat een kopie en miniatuur van de Eiffeltoren. De toren is 63,5 meter hoog en de bovenste verdieping wiebelt een beetje als het hard waait. Dit was het absoluut waard, want het uitzicht op de stad Praag en de Bohemen is schitterend!

Petrin Tower

Rondom de toren is een prachtig park en zijn er Engelse tuinen te bezichtigen. Een rustige plek om te pauzeren en een hapje te eten.  

Engelse tuinen Petrin

#3 Old town square

Old Town Square, ook wel Staromĕstské námĕstí, is een plein in het oude stadsdeel van Praag. Het lijkt een voor de hand liggende keuze, maar het heeft ook veel bezienswaardigheden. Als je in het midden van het plein staat en om je heen kijkt zie je diverse barokke gevels met vele pastelkleuren. Diverse huizen hebben hun eigen verhaal en als dit je interesse heeft is het een aanrader een boekje te kopen over Praag.

 In het midden van het plein staat een monument van Jan Hus, ofwel Johannes Hus, een Boheemse hoogleraar die een grote voorloper op de Reformatie was. Luther was groot bewonderaar van Jan Hus. Op dit plein kan je ook de Astronomische Klok vinden. Dit is een klok die de tijd aangeeft, maar ook de stand van de maan en de zon. Het uurwerk is vervaardigd rond 1400 en elk uur kan je de apostelen bewonderen die uit een luikje komen. De toevoeging van de apostelen is omstreeks 1865 gemaakt.

Astronomische klok 

Achter de diverse gevels zie je de gotische kerk prominent aanwezig. Dit is Onze Lieve Vrouw voor Týn kerk. De torens zijn asymmetrisch en vertegenwoordigen de vrouwelijke en mannelijke kant van de wereld en is in gotische bouwstijl gemaakt. In begin 15de eeuw werd deze kerk door de Hussieten gebruikt, maar na de tegenbeweging van de Reformatie van de kerk, werd deze kerk weer als Katholieke kerk gebruikt.

Old Town Square

Als laatste noemen we de Powder Tower. Dit is een laat gotisch bouwwerk, die gebruikt is voor de opslag van buskruit en is 65 meter hoog.

Buiten al deze prachtige monumenten en gebouwen, zijn er op het plein veel artiesten. Alleen al rondlopen of een ijsje eten en even zit op dit plein is al fantastisch!

#2 Lennon Wall

In de tijd van het communistische regime was er veel censuur. Er word gezegd dat gedurende deze tijd deze muur is gebruikt door studenten om geheime boodschappen door te geven vanuit het verzet en poëzie en muziekteksten op te schilderen. De Geheime Dienst verfde de muur tevergeefs over. Na de dood van John Lennon kreeg de muur de naam van Lennon Wall. John Lennon was het symbool voor vrijheid en vrede. De Tsjechische bevolking voelde heel veel verbinding met deze muziek. Elk jaar dat we hier zijn geweest, waren de schilderingen weer anders. Je vindt de Lennon Wall via de trappen naar beneden aan de andere kant van de Karelsbrug.

Lennon Wall

#1 Karelsbrug

Karelsbrug, of Karlův Most, is vernoemd naar keizer Karel IV en is gebouwd over de Vltava rivier. Tijdens de bouw waren er diverse problemen, waardoor de brug nog steeds geen rechte lijn heeft, maar een beetje bochtig is. Karelsbrug is de oudste brug van Praag en de bouw ervan begon in 1357. De dertig beelden van heiligen en andere religieuze voorstellingen, die aan weerszijden van de brug staan zijn pas later toegevoegd. 

Artiesten op Karelsbrug. – by Jochem van Rijswijk

Op de brug is er overdag een markt met allerlei tekenartiesten, sieraden en andere snuisterijen. Wij raden je aan in de avond over de brug heen te lopen. Niet alleen zijn de lichtjes erg sfeervol, maar er zijn in de avond diverse muzikanten die hun spel laten horen. Van solo gitaristen, violisten tot bands en folklore muziek. Het is nooit hetzelfde geweest en dit geeft het net een speciaal tintje!

Karelsbrug in de avond. – by Jochem van Rijswijk