Week 10: Onvoorziene omstandigheden

geschatte leestijd: 7 minuten
door Jannieke,

Inmiddels is het weer verbeterd. De kou blijft, er komen steeds meer nieuwsberichten over dat het vriespunt is geraakt en er is een code geel afgegeven in het land voor de kou…

Dinsdag maak ik een wandeling met mijn Portugese vriendin. We maken een prachtige wandeling in de duinen bij Guincho Beach en lunchen met prachtig uitzicht op het strand en zijn surfers. Toen ik met Nick aan het wandelen was in de omgeving, kwamen we ook langs dit restaurant en ik was al benieuwd naar de kwaliteit. We bestellen een typisch Portugees gerecht: Prego. Het is een soort bieflap op Portugees brood met geroosterde knoflook ertussen. Zeer smakelijk en door de zon extra aangenaam. Als ik thuiskom, ben ik een voldaan mens. We hebben nog veel restjes van de afgelopen dagen en nog veel boodschappen in huis dus langzaamaan begin ik uitgebreid te koken, zodat we de komende dagen kant en klare maaltijden hebben. Dat blijkt maar goed ook, want de volgende dag ben ik gesloopt. De week was ik te enthousiast begonnen met boenen, wandelen en allerlei zaken uitzoeken. Het was te veel in te korte tijd en in combinatie met de kou doet mijn lichaam weer zeer en ben ik heel moe. Gezien ik inmiddels al veel heb geschreven besluit ik dat de woensdag een prima dag is om een dag lummelen in te lassen.

 Wandeling door de duinen bij Praia do Guincho
De duinen worden beschermd door de wandelpaden

Portugese huizen zijn niet gebouwd op de kou. Met enkelglas en gaten en kieren, is het huis niet warm te houden met de huidige temperaturen. We sturen naar onze verhuurster dat het kleine kacheltje niet sufficiënt is voor het appartement. Ze reageert begripvol en zegt dat we een kacheltje op haar kosten mogen uitzoeken. Er is geen budget, als we het maar warm hebben. We vergelijken wat modellen en komen uit op een kacheltje die de oppervlakte aan kan. Nick gaat de kachel aanschaffen, maar moet een omweg maken naar een winkel waar ze nog op voorraad zijn. De kachels verkopen heel goed in het hele land. Eenmaal thuis en de kachel geïnstalleerd wordt het appartement eindelijk goed warm en knapt mijn lichaam in combinatie met de rust weer op! Wat een verschil!

De besmettingscijfers lopen op in Portugal. Inmiddels zitten we gemiddeld op tien duizend besmettingen per dag. Dat is een absolute piek sinds de pandemie in Portugal. Er wordt gesproken over een harde lockdown voor een maand. Onze gemeente is weer een oranje gemeente, wat betekent dat we weer een weekendklok hebben en dus nergens heen mogen vanaf 13 uur. Het is nog gissen wat de maatregelen van de nieuwe lockdown gaan zijn. Woensdag 13 januari gaat het parlement met de gezondheidsinstanties in overleg en zal het bekend worden. Vanaf 14 januari zullen dan de nieuwe maatregelen in gaan. Ik begin het zwaar te vinden en maak me zorgen. Het zou verstandig zijn wat minder nieuws te lezen, maar nog nooit is het nieuws zo relevant geweest voor ons dagelijkse leven. Als ik niet het nieuws had gelezen, had ik niet geweten dat we weer een weekendklok hadden. Ik probeer wat meer te doseren en lees boeken die leuk zijn om te lezen en wat tijdschriften die ik mee heb genomen.

Het weer is goed en het weekend moeten we vroeg thuis zijn, dus we besluiten vrijdagmiddag naar Sintra te gaan om wat cultuur te snuiven, frisse lucht te proeven en onze spieren te oefenen. Het voornemen was om naar de Quinta da Regaleira te gaan, waar we in februari ook zijn geweest. Door de route van Maps, hebben we een doolhof en vossenjacht in één. Veel wegen zijn alleen voor locals en met ons Nederlandse nummerbord komen we er niet mee weg om op die wegen te rijden. Uiteindelijk zie ik een ingang van wat ik dacht het Moors Kasteel. We parkeren de auto en komen erachter dat dit een nieuwe locatie is! A Parque e Pálacio de Monserrate. We lopen uren door de schitterende tuinen en besluiten hier onze tijd te nemen om foto’s te maken en alles te bekijken. Ongelooflijk hoeveel bloemen nog kunnen bloeien in deze tijd van het jaar. Het zijn weelderige tuinen met verschillende thema’s. Het paleis is imposant met een interessante bouwstijl. Binnen leren we dat het vroeger in verval is geraakt en dat ze het uitermate kunstig hebben gerestaureerd. Ongelooflijk, wat een geweldige plek is dit! Wil je meer foto’s zien? De komende tijd deel ik meer foto’s op onze Instagram pagina. 

Palacio en Parque de Monserrate met vele paradijsvogelbloemen
Waterval in Parque de Monserrate

In de avond gaan we met onze Portugese vriendin uit eten. We hebben een gezellige avond en hebben heerlijk gegeten. Maandag spreken we af met een ander Nederlands stel dat aan het reizen is in Portugal, waar ik heel veel zin in heb. Maar eerst heb ik een afspraak bij de gemeente om mij in te schrijven in Portugal. Het is een verplichte handeling als je meer dan drie maanden in Portugal verblijft. Daarna gaan we naar Belém om bij een restaurant te gaan lunchen met het andere stel.