Week 2: Turbulentie

geschatte leestijd: 5 minuten
door Jannieke,

Het is de tweede week in Estoril. In Portugal is de noodtoestand uitgeroepen, we gaan in lockdown. Onze eerste weken had ik heel anders bedacht…

De eerste paar dagen lockdown zijn best goed te doen. De ochtend begin ik met een koffie en een goed boek, vervolgens wat opruimen en schoonmaken. De grote schoonmaak is hier al een tijd niet gedaan, bovendien heeft er voor ons een hond gewoond waar ik allergisch voor blijk te zijn. Stukje bij beetje heb ik er steeds minder last van. Loki ligt als vanouds veel te slapen op alle kussens en dekens die in het appartement te vinden zijn. Ik begin wat actiever te worden met Wanderstock en ook steeds meer te schrijven hiervoor. We kopen verse Portugese producten en ik maak Portugees geïnspireerde gerechten, waar ik heerlijk de tijd voor neem met muziek op de achtergrond. Tussendoor kijk ik wat documentaires die al tijden op mijn kijklijst staan en ik ben een tevreden mens.

Ons appartement

Dan start ik mijn gevreesde project: leren Photoshoppen. Jaren terug heb ik mezelf er eens aan gewaagd, maar binnen no-time wilde ik mijn computer uit het raam gooien. Nu pak ik het anders aan, ik doe de tutorials van Photoshop en ga daarna oefenen. Hé, ik vind dit best interessant!

Bureau setup

Dan is het maandag. Vandaag heb ik er genoeg van. Ik kijk de hele dag naar een oceaan waar ik niet heen mag, Photoshoppen lukt niet, ik stoot waarschijnlijk mijn linkerteen en ik ben er gewoon helemaal klaar mee. Tussen vier muren wonen is niet aan mij besteedt. Bellen met een goede vriend helpt, altijd een goede beslissing. Om de dag af te sluiten kijken we The Matrix en gaan we daarna maar slapen.

De volgende dag schrijf ik een blog over de coronamaatregelen in Portugal. Terwijl ik ontzettend veel aan het uitzoeken ben en alle nieuwsberichten lees, kom ik erachter dat je in je eigen buurt en omgeving mag wandelen! Wat een opluchting! Ik laat er geen gras over groeien, we gaan gelijk met de camera naar de boulevard en strand Tamariz. De zeelucht geeft vernieuwde energie, de ondergaande zon zorgt ervoor dat ik opgewekt ben. Ja, ik ben er weer!

Boulevard Estoril richting het strand

Eenmaal terug in het appartement ga ik aan de slag met nog een tutorial van Photoshop en ineens lukt het me. Ik kan de dingen doen in Photoshop die ik wil! Vol trots zit ik uren mijn gemaakte foto’s te bewerken. De opvolgende dagen doe ik dit nog meer, tussendoor weer extra schrijven. Elke ochtend doen we inmiddels yoga door de ‘30 dagen yoga with Adriene’ en elke dag een wandeling in de omgeving (met uitzondering van het weekend, dan gaat de ‘avond’klok al om 13:00uur in). Ik zit in een lekker ritme, waar ik langzaam aan het landen ben en nieuwe inspiratie op doe! Met die inspiratie kan ik aan de slag met mijn tekeningen.

Tussendoor zit ik vacatures te scrollen in Lissabon. Conclusie is dat ik me óf moet laten omscholen tot ICT super nerd óf fulltime bij een callcenter moet werken. Geen van beiden een optie. Gelukkig heb ik de tijd om te oriënteren en te ontdekken waar ik blij van word.