Week 3: Happy Days

geschatte leestijd: 5 minuten
door Jannieke,

Week 3 is een feit, langzaam begint het te wennen en minder te voelen als een vakantie…

We moeten boodschappen hebben en nog wat huishoudelijke dingen. We besluiten maandag toch naar de Ikea te gaan (wat is essentiële boodschappen, tja..) en we zien gelijk dat we niet de enige zijn. Hoewel het heel druk is, letten de Portugezen best goed op om afstand te houden, ondanks het mondkapje. In elke winkel speelt de hele dag kerstmuziek. Dat voelt vreemd met een temperatuur van 22 graden buiten.. Ach ja, ik negeer het gewoon.

De andere dagen hebben we een lekker ritme. Ik word rond 8 uur wakker, neem een kop koffie op het balkon en lees een boek. Lezen vind ik heerlijk en ik wil me ook meer verdiepen in schrijfstijlen van andere schrijvers en mij hier meer bewust van worden. Als Nick klaar is met zijn meeting, doen we een half uurtje yoga. Vervolgens gaat hij verder werken en ik ga schrijven, schrijven en nog eens schrijven. En lezen over schrijven, schrijfopdrachten doen en nog meer lezen. Of naar het strand met de camera en daar foto’s maken en weer schrijven. Ik word hier gelukkig van! We komen ook meer in het Portugese tempo. Rond 5 uur nemen we een stuk toast of ander tussendoortje en rond half 8 begin ik te koken. Het nadeel van inspiratie alleen is dat ik geen noodzaak voel om te slapen, dus de nachten zijn kort.

Aan het strand lezen, schrijven en intussen foto’s maken

Omdat er in de weekenden een avondklok is die om 13 uur al ingaat, besluiten we donderdag een dag vrij te nemen en in het weekend door te werken. We gaan eerst naar Cascais te voet om daar meer te ontdekken. Terwijl we langs de boulevard lopen van Estoril richting Cascais, wordt ons het duidelijk, het is te mooi weer om in het stadje rond te lopen. We besluiten na een uur rond lopen in Cascais om naar huis te gaan, zwemkleding aan te gooien en weer naar het strand te gaan. De baai is Cascais is hier de perfecte plek voor! Dit was de beste beslissing, want het is 26 graden. We besluiten zelfs om een duik te nemen in de oceaan! Ja, het water is koud. Maar het went snel en de golven zijn heerlijk! Ongelooflijk dat we eind november nog op het strand liggen en in de oceaan zwemmen.

Struinen in de straten van Cascais

Hoewel het hier heerlijk is, begin ik wel wat sociaal contact te missen. Het nadeel van alle maatregelen is dat we geen nieuwe mensen leren kennen. Normaal leg ik makkelijk contact en gaat het vlot. Nu is dat anders. Daardoor mis ik nog meer de mensen in Nederland. Als tussenoplossing bel ik een paar keer met mensen, dat helpt wel. Ik accepteer het gevoel van gemis en kanaliseer het naar schrijfinspiratie. Hier zijn is heel goed voor mijn productiviteit!

Afgelopen week zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd. Dit houdt voor ons in dat we nog steeds het weekend vanaf 13 uur binnen moeten blijven en op de feestdagen ook (1 en 8 december) en daar omheen geld ook de reisrestrictie tussen gemeenten. Maar de overige dagen is de avondklok pas om 23 uur en hebben we geen burgerplicht meer om binnen te blijven! Dat geeft mogelijkheden! Helaas zijn de weersvooruitzichten niet zo goed, er komt meer regen. Maar vrijdag ziet er goed uit dus we gaan dan een dagje Lissabon in! Eindelijk weer rond struinen in de mooie straatjes van Alfama, musea bezoeken en op het terras zitten. We kijken er ontzettend naar uit!