Tweede maand: Hangmatten en historie

geschatte leestijd: 4 minuten
door Jannieke,

We nemen de nachtbus van Uberlândia naar São Paulo en van São Paulo naar Paraty. De busstations zijn de eerste plekken die erg onguur aanvoelen. We spreken zoveel mogelijk Portugees onderling of houden ons stil. Geen sieraden om, telefoons blijven in de tassen. Eenmaal in de bus zijn we comfortabel. De stoelen zijn extra dik en je kan volledig ondersteund horizontaal liggen. Na ongeveer 13 uur onderweg te zijn, rijden we door kronkelige wegen in de jungle. Af en toe een dorp, een strand en dan weer jungle. Het lijkt onwerkelijk, dit voelt echt als een ander continent!

In Paraty verblijven we in een heerlijk ruim huis met een enorme veranda met hangmatten en een barbecue. Weer of geen weer, voor ons is het altijd buitenleven. We hebben geen auto, dus zijn soms afhankelijk van de (dure) taxi’s en af en toe een auto lenen. Wanneer dat kan, bezoeken we stranden die verder gelegen zijn en één voor één adembenemend mooi zijn. Eén keer nemen we de bus naar Trinidade. De heenweg ging prima. De bus is goedkoop, maar vol en de weggetjes gaan op en neer. Op de terugweg scheurt de buschauffeur met een enorme vaart door de bochten en door de weg die stijl naar beneden gaat, geeft iedereen een bus een gil. Het maakt niet uit welke taal iedereen spreekt, dit was een universeel angstmoment. Ik denk alleen maar aan de nieuwsberichten die je leest in Nederland over een bus vol toeristen die een klif is afgereden, met zoveel doden per land, en kan niet wachten tot onze stop er is. Ik kijk nog even goed naar de buschauffeur, zodat ik weet welke ik moet mijden.

Voor mijn verjaardag nemen we een tour over foerageren richting een waterval. Het is een pad midden in de jungle, met Jorge die is opgegroeid in deze omgeving en een natuurlijk instinct heeft voor het determineren van plantensoorten. Hij heeft zoveel kennis en ervaring en ik zuig alle informatie op als een spons. Het is een schitterende wandeling en bij de waterval lunchen we met een gefoerageerde salade met verse palmito. Heerlijk!

Paraty heeft meer dan 50 eilanden met schitterende stranden en snorkelplekken. We nemen tweemaal een boottocht in andere gebieden en zien prachtige vissen en genieten van de stille stranden. Eén keer nemen we een wandeling door de jungle naar Praia do Sono. De intensieve wandeling van ongeveer anderhalf uur gaat op en neer en is de enige route via het vasteland naar deze gemeenschap. Je kan ook via een boot van en naar Praia do Sono (wat ‘Slaperige Strand’ betekent), maar we kiezen voor het avontuur. Deze gemeenschap is een waar paradijs. Het enige wat je hoort zijn de golven, de mensen zijn vriendelijk en rustig. Er is pas sinds 2009 elektriciteit aanwezig en dat merk je aan de stilte. Na zonsondergang (half 6 in de avond) is er vrijwel niks meer te doen. We komen volledig tot rust en zien aan het strand het ritme van het eiland. De vissers, de kinderen die na schooltijd surfen of vliegeren, de vrouwen die geweldige huisgemaakte gerechten koken in de restaurants. We dromen weg bij ideeën over wat wij kunnen bijdragen in deze gemeenschap om in de toekomst een paar maanden mee te draaien. Complete sereniteit.

Praia do Sono

Paraty heeft een mooi historisch centrum met een grote connectie tot cachaça. Een jeeptour neemt ons langs twee verschillende distilleerderijen en een paar watervallen. In de avond hebben we een wandeltour met een gids die geschiedenis heeft gestudeerd en alles kan vertellen over de historie van het brouwen van cachaça en de connectie met kolonisatie en slavernij. Het is een perfecte aanvulling op de dingen die we hebben gezien gedurende de dag.

Historisch centrum Paraty

Na een fantastische maand gaan we met pijn in ons hart weg.