Zes maanden Brazilië

geschatte leestijd: 15 minuten
door Jannieke,

De maanden vliegen voorbij en woorden schieten tekort. Brazilië is een ontzettend divers land en dan hebben we nog lang niet alles gezien!

Onze reis

Wij reizen elke maand naar een nieuwe plek, zodat we kunnen werken vanaf die plek. Vanaf onze basis maken we kleinere trips in de omgeving. Gedurende het half jaar hebben we twee grote vakanties genomen: Pantanal en Amazones, beiden geweldige ontzagwekkende natuurgebieden! Een korte samenvatting van hoe wij Brazilië hebben ervaren!

Maand 1: De start in Minas Gerais stond centraal om familie en vrienden van Aline te zien en kennis te maken met de heerlijke Braziliaanse keuken. Een fijne plek om te wennen aan Brazilië!

Maand 2: Paraty was een heerlijk vervolg hierop. Het is een ontzettend diverse plek, waar van alles te doen is: Boot tripjes, hiken door de jungle, lekker eten, watervallen, privé stranden, het houdt niet op!

Verlaten strand omgeving Paraty

Paar dagen: In Saõ Paulo hebben we een paar dagen doorgebracht, vooral om een vriendin te bezoeken. Het is een grote stad, met culinaire diversiteit. Een stad is al niet helemaal aan mij besteed en Saõ Paulo is absoluut te chaotisch voor mij. Het is een stad die nooit slaapt, waar armoede en onveiligheid erg zichtbaar is. We zijn naar een markt geweest, hebben er heerlijk gegeten en zijn naar Beco de Batman geweest. Voor mij was het daarna dan ook tijd om te gaan.

Streetart Beco de Batman

Halve maand: Pantanal is het grootste draslandgebied (wetlands) van de wereld. Het heeft een ontzettend divers flora en fauna landschap. Het agro-toerisme is hier ontzettend gereguleerd en goed georganiseerd. Van beschermde heldere rivieren, tot blauwe grotten en broedplaats van de grote ara’s, het is schitterend in Bonito. Na vele tours, zijn we voor een paar dagen naar een fazenda (boerderij) in Pantanal gegaan, om daar wild leven te spotten. We hadden geluk en hebben vele soorten vogels, inclusief de bijna uitgestorven Hyacint Macaw, gezien en zelfs de jaguar. Met een dagelijks pakket van tours en boerderij eten, was het een geweldige tijd!

Hyacint Macaw

Maand 4: Imbassaí is een klein strandplaatsje in Bahia. Het is een fijne uitvalsbasis als je een huurauto hebt. Alles wat toeristisch is, is duur (Europese prijzen) maar dat is in heel Brazilië wel het geval. Alles is Bahia is wat meer relaxed, tranquilo. Het strandleven bevalt goed, we kamen tot rust en hebben wat mooie tours gedaan in de zandduinen en het reservaat dichtbij.

Zandduinen vlakbij Imbassaí

Maand 5: Fortaleza is een grote stad in het noordoosten van het land. Veelal bekend voor het (kite)surfen bij buitenlanders en een stabiel warm klimaat. Wij verbleven in Porta das Dunas, wat een klein dorp op rijafstand van Fortaleza is. Wederom kiezen wij liever voor een kleine plek om te verblijven en een auto huren. De stad is vrij modern, met een rijke geschiedenis (zelfs de Nederlanders zijn er lang genoeg blijven plakken om Fort Schoonenburg te bouwen). Het was heerlijk vrienden te ontmoeten, goed te eten en te genieten van een warm klimaat met een altijd aanwezige wind.

Fortaleza

Maand 6: Het was eindelijk tijd om mijn droom te laten vervullen. Het ontbreekt me nog altijd aan woorden hoe indrukwekkend de Amazone jungle is. De prachtige omgeving in contrast met de harde realiteit van de uitdagingen die er zijn. Een levens veranderende ervaring, die ik nog moet laten bezinken. Uiteindelijk zijn we 15 dagen in de jungle verbleven in plaats van 5 en een maand in totaal in de staat Amazone in plaats van twee weken.

Prachtige zonsondergang in de Amazone
(met de realiteit van rook door de vele branden)

Uitdagingen reizend leven:

Gezondheid
Zoals in het gewone leven, hoort ziek worden erbij. Door het springen naar verschillende plekken, zijn er altijd nieuwe bugs waar je lijf nog niet aan gewend is. De kans dat ik ziek word na aankomst, is tot nu vrij hoog.

Vriendschappen
Hoewel het altijd leuk is nieuwe mensen te ontmoeten, blijft het vaak bij ‘kennismakingsgesprekken’. De diepgaande gesprekken, waar ik soms behoefte aan heb, zijn vooral aan de telefoon met het thuisfront. Daarbij is tijdsverschil ook een lastige factor.

Uitdagingen Brazilië:

CPF
Alles werkt met CPF lijkt het. Het is een soort identiteitsnummer, vergelijkbaar met BSN. Overal vragen ze ernaar en soms is een systeem zo vast, dat je niet verder komt zonder. Gelukkig heeft Aline een CPF. Na zes maanden rondreizen in Brazilië en de wetenschap dat we snel weer terugkomen, gaan ook Nick en ik er één vragen. Het openen van een bank is hierdoor mogelijk (voor het betalingssysteem PIX), het regelen van officiële documenten en je bijvoorbeeld registreren voor het internationale vaccinatieprogramma (wat nu alleen online mogelijk is).

Taal
Weinig mensen spreken Engels. Het grappig is dat middenin de jungle, het beste Engels wordt gesproken. Vaak is het vooral verlegenheid, want Engels wordt vaker begrepen dan gesproken. Toch is het handig om je vertaalapp erbij te hebben, of wat basis Portugees te leren. Na zes maanden Brazilië, kan ik zeggen dat mijn Portugees fors vooruit is gegaan! 

Verkeer
Uiteraard niet vergelijkbaar met Europa. Het is chaotisch. Iedereen toetert om zichzelf aan te kondigen, overal zijn motors en het recht van degene die het meest duwt geldt. Verkeerslichten staan aan de overkant van de splitsing (dus goed opletten!). Een goede maatregel in sommige steden: na 22u krijg je geen boete meer met het door rood rijden bij rustige wegen. Dit zodat je niet stil hoeft te staan, waar het onveilig kan zijn. Check wel of dit het geval is in de stad waar je bent. Vergeet niet dat gaten in de weg erg normaal zijn, dus altijd opletten!

Armoede
Armoede is een probleem overal in Brazilië. Wij hebben het geluk om Aline te hebben en veel familie en vrienden te hebben die ons kunnen helpen. Op die manier weten we waar we wel heen kunnen gaan, hoe we ons moeten gedragen. Want waar armoede heerst, is er ook criminaliteit. Dat je je veilig voelt, betekent niet dat je veilig bent. Loop niet te koop met dure sieraden, check je telefoon alleen in winkels of restaurants en loop niet alleen (of alleen met gringos) over straat in het donker. Wees je bewust van je omgeving en van het feit dat je er niet Braziliaans uit ziet. Overal wordt er wel om geld gevraagd. Verkopers die iets verkopen omdat zij een ander leven hebben gekozen, sponsor ik graag. Wordt er om eten gevraagd, dan koop ik dat. Geld geven doe ik over het algemeen niet, omdat je niet weet waar dit terecht komt.

Het beste van Brazilië:

De mensen
Ongelooflijk! Het maakt niet uit welke plek we komen, mensen in Brazilië zijn over het algemeen ontzettend vriendelijk! Het is makkelijk om contact te maken en hulp wordt snel aangeboden. Brazilianen nemen zichzelf ook niet zo serieus, wat de sfeer ook een stuk relaxter maakt. Geen scheve ogen, alleen knipogen. Uitnodigen voor eten betekent dat je niks tekortkomt, als mensen je iets aanbieden wordt er niet iets terug verwacht en er is altijd een bed waar je kan slapen. Doe je je best om een beetje Portugees te spreken? Dan is het helemaal geweldig! Vrienden maken was nooit zo makkelijk.

Service
De service is restaurants, winkels, gezondheidszorg en reisorganisaties is ronduit geweldig! In Europa kunnen mensen vaak onbeleefd, geïrriteerd of zelfs grof zijn. In Brazilië is geen vraag te veel, wordt een grapje gewaardeerd en komt de glimlach gratis. De kwaliteit van gezondheidszorg is erg hoog. Er wordt tijd voor je genomen en ik heb nog nooit zoveel pijnloze behandelingen gehad. De piloten zijn geweldig, het landen en stijgen vind ik bijna inmiddels routinewerk hier (en ik háát vliegen).

Muziek
Overal waar we kwamen, hoor je livemuziek! In restaurants is het heel gewoon dat er livemuziek wordt gespeeld en de kwaliteit is vrij hoog. Het is werkelijk geweldig om kennis te maken met verschillende Braziliaanse muziek. Het pallet is vrij complex en ik leer nog steeds, maar één ding is zeker: muziek zit in het hart en lichaam van elke Braziliaan!

Eten
Elke regio met zijn eigen specialiteiten, maar gegeten wordt er. Rijst en bonen zijn vaak de basis. Salades en kaas in allerlei vormen zijn onderdeel van een maaltijd. Overal kan je een bar vinden waar heerlijke finger food geserveerd wordt om te delen, zoals kleine pastels, espetinhos en bolinhos. Eten is een sociale activiteit en kan op elk tijdstip van de dag!

Landschap
Van strand tot jungle, van stad tot autovrije gemeenschap. Wij hebben nog niet alle mogelijke landschappen van Brazilië gezien, maar hebben al door hoe vreselijk divers het is en schit-ter-rend! Woorden kunnen niet omschrijven hoe elke regio weer op een andere manier adembenemend is! Voor ieder wat wils.

Opvallend Brazilië:

Social Media
Social Media is erg belangrijk. Vooral InstaReady wordt geleefd. De meeste touroperators maken foto’s voor jouw Instagram en geven zelfs tips over poses. Elk noemenswaardige plek heeft een hippe schommel om een mooie foto te maken.
WhatsApp wordt veel gebruikt door iedereen. Een afspraak maken bij een dokter: kan via WhatsApp. Een bestelling doen voor eten: kan via WhatsApp. Een tour boeken: kan via WhatsApp (en is goedkoper dan via bijv. Airbnb.

Straatverkopers
Zijn er veelvuldig. Als je gewoon antwoord met ‘nee, dank je’ (naõ, obrigrada) of ‘vandaag niet, dank je wel’ (hoje naõ, obrigada) wordt er vriendelijk geknikt en vervolgen de verkopers hun weg. Het is niet nodig om onbeleefd te doen, want jammeren gebeurt nagenoeg niet. Nu moet ik zeggen dat de kwaliteit van producten over het algemeen goed is. Meuk uit China zie je bijna niet, het is veelal huisgemaakt. Ik heb prachtige sieraden kunnen kopen en heerlijk huisgemaakte lekkernijen. En dat vanuit het gemak van mijn strandstoeltje, nice!

Parkeren
In Portugal zagen we het ook wel eens: mensen die je een parkeerplek aanwijzen. Als je het aanbod aanneemt, zorg dat je wat kleingeld op zak hebt om te geven. In ruil zorgen ze ervoor dat je geen boete krijgt en dat je auto heel blijft. Ik vind het een goede deal.

Moeilijkheden voorkomen
Overal kan je opgelicht worden. Wij als Nederlanders zien er erg gringo uit en zijn ons daar zeer bewust van. Toen we bijvoorbeeld aankwamen bij onze geparkeerde auto, kwam er een kerel langs die zei dat het niet gratis parkeren was en dat we (omgerekend) zo’n drie euro moesten betalen. We wisten beter, maar ga je echt een discussie aan in land wat niet de jouwe is? Nee. We hadden geen kleingeld, maar hij was tevreden met drie sigaretten. Ga op zulke momenten niet principieel lopen doen, maar accepteer gewoon dat het voor jou een kleine prijs is om moeilijkheden te voorkomen.

Beleefdheid
Wij Nederlanders zijn vaak onbeleefd en gaan veel te snel to the point. In Brazilië hechten ze waarde aan beleefdheden en die zien er anders uit dan in Europa. Begin met een ‘Goeiedag, alles goed?’ (‘Bom dia, tudo bem?’), ja zelfs in winkels, en wees niet zuinig met complimentjes. Neem de tijd voor elkaar en wees vooral niet te praktisch. Vraag vooral als je niet weet wat de omgangsvormen zijn!

Hoewel ik op andere thema’s dieper in zal gaan later, was het absoluut tijd voor een update! Wij genieten erg van Brazilië en zullen zeker meer gaan ontdekken van dit prachtige land. Laat het weten als je graag meer zou willen weten van een onderdeel of deel jouw ervaringen van Brazilië!