5 redenen waarom je een soloreis moet maken

geschatte leestijd: 6 minuten
door Jannieke,

Een soloreis is een hele nieuwe ervaring en een andere manier van reizen.

Als je een vakantie gaat plannen, doe je dat al snel met je geliefde of vrienden. Een gezamenlijke reis om nieuwe uitdagingen aan te gaan en herinneringen te maken. Hier en daar hoorde ik anderen praten over alleen op vakantie gaan. Onwijs stoer, maar het leek mij eigenlijk een beetje saai. Waarom zou je alleen op vakantie gaan? Alleen, is de gedachte van alleen op pad gaan sindsdien niet meer uit mijn hoofd gegaan. Dus dacht ik, waarom niet een manier verzinnen die bij mij past. Dit jaar was het perfecte jaar om dit uit te proberen! Afgelopen juni ben ik alleen gaan kamperen op een natuurkampeerterrein in Nederland. Het had zijn uitdagingen, maar eigenlijk vond ik het vooral te gek! Hier deel ik de redenen waarom een soloreis maken, op welke manier dan ook, een goed idee is!

#1 Empowerment

Wat voor uitdaging je ook hebt, je moet ze zelf onder ogen zien. De tent alleen opzetten? Jij kan het! Rennen om je overstap te halen, gemakkelijk alleen! Wat voor obstakels je ook hebt, het is een goed gevoel om ze zelf te overwinnen. Een heerlijke boost voor je zelfvertrouwen!

Zelf de tent opgezet! Trots op mijn eigen plekje.

#2 Aandacht

Je bent voor een lange tijd alleen en dus heb je alle ruimte voor jezelf. Het is zó goed om zonder afleiding aandacht aan jezelf te besteden. We leven nu in een samenleving die behoorlijk wordt beïnvloed door het coronavirus, wat een behoorlijke impact heeft op het dagelijkse leven. Zelfzorg is belangrijker dan ooit! Ik ben gedurende de dag vooral met anderen bezig ben door internet en het samenzijn met anderen. De relatie met mezelf heb ik de afgelopen periode verwaarloost! Een soloreis geeft de mogelijk om alleen maar rekening met jezelf te houden en dus goed te luisteren naar wat jíj echt wil. Als je meer tot jezelf komt en leert te luisteren naar je eigen behoefte, is er ook meer ruimte voor zelfliefde. Het is zo belangrijk om met jezelf door één deur te kunnen en erachter te komen wat je nou echt bezig houdt.

Wil jij jouw solovakantie gelijk combineren met een digitale detox? Klik hier voor onze blog over een digitale detox tijdens kamperen

Poëzie van Ferdinand Pessoa. Gelezen tijdens mijn soloreis.

#3 Onverwachte ontmoetingen

Alleen op reis gaan betekent alleen ondernemen. Het leuke is dat je tijdens een uitstapje zomaar in gesprek kan raken met een onbekende. Voor je het weet heb je nieuwe vrienden gemaakt. Tijdens het kamperen kwam ik erachter dat ik niet de enige ben die een paar dagen gaat resetten op een camping. Met mijn buurman, die ook alleen op reis was, had ik onverwacht een inspirerend gesprek over werk omdat we in hetzelfde werkveld bleken te zitten. Tijdens de afwas een gezellig praatje over de charme van de camping. Hoewel ik dergelijke ontmoetingen ook wel tijdens andere reizen had, was dat wel anders. Meer van stel tot stel of van vriendengroep tot vriendengroep. Dus nu van solo tot solo. Net even wat anders!

Wandelen tijdens soloreis.

#4 Vaardigheden

Jezelf vermaken is een vaardigheid die ik niet eerder op deze manier onder ogen heb moeten zien. Thuis is er altijd genoeg te doen. Op de tweede dag voelde ik me verveeld en had ik heel erg de neiging om vrienden op te zoeken of op een andere manier mezelf af te leiden in contact met anderen. Uiteindelijk heb ik een vriend gebeld die ook een soloreis gemaakt heeft en hij gaf me wat advies. Na wat doorvragen bleek dat ik gewoon hartstikke moe was, maar vond dat ik iets moest gaan doen. Uiteindelijk ben ik even in mijn tent gaan liggen met een boek, heb ik een powernap genomen en voelde ik me daarna weer hartstikke goed. Hierdoor heb ik geleerd om goed te luisteren naar wat mijn lichaam en geest mij vertellen, dat is pas echt een goede vaardigheid. Het gaat er eigenlijk om dat je tijdens je soloreis uit je comfortzone gaat. Als je in de adventurezone zit, leer je nieuwe dingen.

Lezen voor vermaak of inspiratie en een boekje om in te schrijven. Zo kan ik naar mijn kern.

#5 Bucketlist

Eerlijk is eerlijk, toen ik eenmaal had gehoord van iemands solo avontuur, wilde ik dit gewoon een keer gedaan hebben. Ik wilde mezelf openstellen voor nieuwe ervaringen en er wat van leren. Alle redenen die hierboven staan beschreven zorgde ervoor dat het op mijn bucketlist kwam en hopelijk staat het nu ook op jouw bucketlust. Afstrepen maar!