Brugge: Historische trekpleister

geschatte leestijd: 8 minuten
door Jannieke,

Brugge is een middeleeuwse stad die op de werelderfgoedlijst staat van UNESCO.

Rondlopen in het historische centrum is een lust voor het oog. Wij zijn er een weekend geweest en verbleven in hotel de’ Medici, maar ik weet zeker dat er genoeg te zien is voor een hele week! De architectuur is divers en heel typisch voor deze omgeving. Je ziet vele trapgevels, maar ook neogotische kenmerken in de gebouwen en huizen terug. Overnachten in hotel de’ Medici was een goede en knusse ervaring. We hadden relatief comfortabele bedden, een ligbad en het ontbijt was ruim voldoende. Het was wat minder zakelijk aangekleed en meer gezellig. Bijkomend voordeel is dat het hotel nabij het centrum ligt!

Sfeerimpressie straatjes Brugge

Belfort

Oorspronkelijk stonden hier de stadshallen van Brugge met een houten spits. In de 15e eeuw zijn de stadshallen uitgebreid. In 1822 kreeg de toren de huidige neogotische torenspits met kroonafwerking. De toren is 83 meter hoog en biedt prachtig uitzicht over Brugge. Door de jaren heen is de toren meerdere malen scheefgezakt. Er is gepoogd dit te voorkomen en herstellen, maar als je goed kijkt zie je de toren nog steeds scheef staan.

Belfort

Stadhuis

Het stadhuis van Brugge is één van de oudste stadhuizen van de Benelux en is in 1421 volledig voltooid. Opvallend is de natuurstenen gevel, die je niet bij veel laat gotische gebouwen kan zien. Het gebouw is een imposant symbool van de economische en politieke bloei in deze periode.

Stadhuis Brugge

Zoek je liever de natuur op in België? Klik hier voor onze blog over de Belgische Ardennen

Begijnhof ten Wijngaerde

Begijnen waren religieuze en alleenstaande vrouwen die op een manier wilde samenleven, maar niet hun vrijheden wilden verliezen. In tegenstelling tot nonnen mochten begijnen wel persoonlijke bezittingen hebben en hadden zij meer vrijheden voor hun dagelijkse leven. De huisjes van de Begijnhof Ten Wijngaerde kwam al voor het jaar 1240 op. De witte huisjes die nu nog te zien zijn, dateren uit de late 16e, 17e en 18e eeuw. Het is een mooi hofje, waar je even rustig kan zitten en intussen je kan voorstellen hoe het leven van deze vrouwen eruit moet hebben gezien.

Witte huisjes Begijnhof Ten Wijngaerde

Brouwerij de halve maan

Brugse Zot is hèt biertje van Brugge. Het is een familiebedrijf van de familie Maes, waar de eeuwenoude brouwtraditie sinds 1865 wordt uitgevoerd. Bij de rondleiding krijg je ook een tour door het museum, waardoor je een goed beeld krijgt hoe het bier brouwen door de jaren heen is veranderd. Het is één van de leukste rondleidingen die ik heb gedaan in een bierbrouwerij en inmiddels hebben we er een stuk of zes gedaan. Natuurlijk is het proeven van het bier na de rondleiding wel een must!

Museum bij brouwerij De Halve Maan

 Dit zijn maar een paar voorbeelden van de bezienswaardigheden in Brugge. Rondlopen in deze historische stad is voldoende voor dagen plezier. De knusse winkels nodigen uit om rond te kijken. Je hebt vele chocolatiers, authentieke Belgische frietzaken, curiosa, antiek en nog veel meer om te bekijken. Wat ons betreft moet je echt een keer in Brugge zijn geweest!