Historisch Haarlem: bezienswaardigheden en onze tips voor een dagtrip

geschatte leestijd: 8 minuten
door Jannieke,

Dagje historie en Nederlandse glorie in de stad Haarlem.

Haarlem is een stad en gemeente en hoofdstad van de provincie Noord-Holland. Aan de stad Haarlem grenst het Nationale Park Zuid-Kennemerland. In 1245 kreeg Haarlem stadsrechten van Willem II van Holland en aan het einde van de middeleeuwen was Haarlem een belangrijke stad van Holland.

Van veel mensen hadden wij de tip gekregen om naar Teyler’s museum te gaan. Daar hebben we dan ook zo snel mogelijk een ticket voor gereserveerd om in ieder geval daar een kijkje te nemen. We waren te vroeg voor het museumbezoek en zijn gaan wandelen in de stad. De historische gevels zijn te gek en er is genoeg te bekijken. Wij zijn ook liefhebbers van speciaal bier en Haarlem bleek hier een hotspot voor te zijn! Onze tour in de Jopen brouwerij hebben we dan ook snel geboekt. Hier delen wij alvast onze tips voor een dagje Haarlem!

Teyler’s Museum

Het museum is vernoemd naar Pieter Teyler van der Hulst. Hij was een rijke Haarlemmer en heeft zijn fortuin opgebouwd als bankier en zijdehandelaar. Pieter Teyler had grote belangstelling voor de wetenschap en kunst en binnen het museum werden voorwerpen van kunst en wetenschap verzameld. Er is een grote collectie van mineralen en fossielen, schilderijen, tekeningen, penningen en munten. De collectie is een originele collectie vanuit de 18e eeuw. Pieter Teyler van der Hulst wilde kunstenaars van zijn tijd stimuleren en kocht schilderijen van hen, waardoor het een diverse collectie is vanuit de 18e eeuw. Het gebouw die dit museum huisvest is al een museum op zichzelf, inclusief de prachtige kasten waar de snuisterijen in gepresenteerd staan.

In het centrum heb je een plein waar het Frans Hals museum staat, wat vroeger het Stedelijk Museum van Haarlem was. Dit museum heeft een rijke collectie van moderne kunst en schilderijen uit de Gouden Eeuw. Dit museum hebben wij niet bezocht, maar staat zeker op ons lijstje om te gaan bezoeken!

Teyler’s Museum: Museum of wonders

Grote of Sint-Bavokerk

Deze kerk staat midden in het centrum van Haarlem. Deze kerk moet je niet verwarren met de Sint Bavo basilisk, want dit is een ander gebouw. De kerk is gebouwd tussen 1300 en 1520 en deze lange bouwperiode kan je zien in de architectuur. De grote of Sint-Bavokerk heeft een gotische bouwstijl met zichtbare toevoegingen door de jaren heen. Van oorsprong is het een rooms-katholieke kerk maar gedurende de Reformatie hebben de protestanten de kerk bestormd en werd de priester gedood. Wij hebben een rondje om de kerk gelopen en hebben goed gekeken naar de architectuur van deze kerk.

Het gezegde ‘de kogel door de kerk’ vindt mogelijk zijn oorsprong in deze kerk. Tijdens het Beleg van Haarlem werd een kogel afgevuurd door de Spanjaarden. Deze was bedoeld voor de predikant, maar miste zijn doel. De kogel kan je nog steeds zien in de muur van de kerk!

Meer weten over de omgeving Haarlem en Zuid-Kennemerland? Klik hier voor onze blog over onze staycation in dit gebied

Grote of St. Bavokerk

Molen de Adriaan

Vroeger stonden molens bij de oude stadsmuren van Haarlem. Dit was belangrijk voor de eeuwenoude brouwtraditie van Haarlem. De molens werden gebruikt voor het malen van mout, maar de Adriaan molen is ook gebruikt als korenmolen. Nu is een Jopen biertje ‘Adriaan’ vernoemt naar de molen, naar een oud recept uit 1407. De Adriaan is de enige stadsmolen die nog staat en hoewel de molen nog functioneel is, word deze momenteel gebruikt als molenmuseum. Wij hebben langs de grachten gewandeld om deze molen te bekijken vanaf de buitenkant. Het is een fraaie molen, die je rustig vanaf een bankje aan de gracht kan bezichtigen. Dit was voor ons gelijk een mooi pauze moment.

Molen de Adriaan

Gevangenis de koepel Haarlem

Tijdens het zoeken naar een parkeerplek in Haarlem reden wij langs de koepelgevangenis. Wij zagen vele hekken eromheen staan door een grootschalige renovatie. Eenmaal geparkeerd zijn we naar de plek gelopen om dit gebouw van dichtbij te bekijken. De koepelgevangenis is een rijksmonument en gebouwd van 1899 tot 1901. De gevangenis is gebruikt tot 2016 als gevangenis, erna is het tijdelijk gebruikt om vluchtelingen op te vangen. In 2019 is besloten om het gebouw te renoveren en er een andere bestemming aan te geven als University College. Wij kunnen niet wachten tot dit project gerealiseerd is en we dit gebouw van de binnenkant kunnen bekijken!

Koepelgevangenis renovatie

Brouwerij Jopen

Haarlem heeft een rijke brouwersgeschiedenis. In 1994 vierde Haarlem zijn 750-jarig bestaan. Ter ere van dit jubileum werd er door meester brouwers een biertje gebrouwen naar oud Haarlems recept. Omdat het bier een succes was zijn de brouwers verder gegaan met brouwen in de brouwerij. Jopen zijn grote biervaten van 112 liter en zo is de brouwerij aan haar naam gekomen. We hebben een tour gedaan in de tap room van Jopen en veel geleerd over het proces van bier brouwen en het experimenteren met smaken van speciaal bier. Een aanrader voor iedereen, want voor elke smaak zit er wel een speciaal biertje tussen!

De Jopen biertjes volgens oudste recept van Haarlem

Wij hebben een dag gespendeerd in deze prachtige en historische stad, maar hoe meer we over deze stad te weten komen en hoe meer we zien, hoe meer we ontdekken dat er nog veel meer te zien valt. Wij gaan absoluut nog een keer terug en willen dan graag de Sint Bavo kathedraal, het Frans Hals museum en de molen Adriaan bezoeken en van binnen bekijken. 

Heb jij nog tips voor een dagje Haarlem? DM ons op Instagram. Dat vinden we leuk 🙂