Staycation omgeving Zuid Kennemerland

geschatte leestijd: 12 minuten
door Jannieke,

2020 is het jaar van de staycations, de toerist uithangen in eigen land en het ontdekken van nabije omgeving!

Deze vakantie zouden wij naar een festival in Tsjechië gaan en dat combineren met een paar dagen Praag. Het festival is geannuleerd, dus bewaren wij deze reis voor hopelijk volgend jaar. In ons eigen land is genoeg moois te zien is, dus kiezen wij ervoor om te gaan kamperen in de buurt van Nationaal Park Zuid Kennemerland. Op natuurkampeerterrein Schoonenberg bleek nog een plek te zijn voor ons en vanaf daar hebben we prachtige wandelingen en leuke uitstapjes gemaakt.

Camping

Natuurkampeerterrein Schoonenberg is gelegen in Driehuis, nabij IJmuiden. Onderweg kon ik mij niet voorstellen dat we richting een natuurkampeerterrein reden, maar eenmaal aangekomen was het in een groen gebied. Het is een kindvriendelijke camping met genoeg plek en veel schaduwrijke plekken. Een koelkast en vriezer is aanwezig voor degene die kamperen zonder stroom en je kan bij de receptie ook wat gekoelde drankjes kopen. IJspaleis Driehuis is een heerlijke ijssalon die met natuurlijke ingrediënten hun ijs maakt en is maar 7 minuten lopen vanaf de camping.

Als Veluws meisje moet ik wel wennen aan het feit dat in nabij de randstad er meer vliegtuigverkeer is en je dichtbij de bewoonde wereld aan het kamperen bent. Maar als je wilt kamperen bij de randstad zodat je veel dagtrips kan maken naar steden en bezienswaardigheden, is de ligging van deze camping ideaal.

Receptie camping

Dagje Haarlem

Ons dagje uit in Haarlem zijn we begonnen in Teyler’s museum. Het museum  is vernoemd naar Pieter Teyler van der Hulst. Het is een museum voor de wetenschap en kunst en heeft een prachtige 18de eeuws collectie. Wij hebben ongeveer anderhalf uur gespendeerd in dit museum, maar het is goed voor te stellen hier twee uur door te brengen.

Op het plein zie je ook de prachtige Grote of Sint-Bavokerk. Het is een gotische laatmiddeleeuwse kerk gebouwd in de periode tussen 1370 en 1520. Wij hebben een rondje om de kerk gelopen en hebben goed gekeken naar de architectuur van deze kerk.

Als je door de stad heen wandelt zie je de typische Hollandse architectuur met de fraaie gevels en vele grachten. Je kan makkelijk voor een dag een bootje huren of de Hofjes wandeling maken om de stad te verkennen. Wij zijn op eigen gelegenheid rond gaan lopen en hebben de tijd genomen om eens goed rond te kijken. Molen de Adriaan kan je dan niet over het hoofd zien. De molen is functioneel maar momenteel ingericht als molenmuseum.

Wil je meer weten over Haarlem en wat deze stad te bieden heeft? Klik dan hier voor onze blog over de bezienswaardigheden en onze tips voor een dag Haarlem

Nederlandse architectuur Haarlem
Prachtige grachten Haarlem

Jopen Brouwerij

Wij genieten wel van een speciaal biertje van Jopen. Om deze reden en omdat Haarlem een rijke brouwersgeschiedenis heeft, hebben wij een tour geboekt in de Jopen brouwerij. Gelukkig waren we ruim op tijd aanwezig, want wij stonden eerst bij de Jopen Kerk. Dat is dus niet de plek waar de tour plaats vindt. Dus wij de auto weer in en uiteindelijk op de juiste locatie: de Tap Room van Jopen. Het was een leuke en informatieve tour waar het proces van het bier brouwen wordt uitgelegd en waar je ook nog een biertje van de zaak krijgt. Bij de Jopen kerk in het centrum van Haarlem wordt nog 5 procent van het bier van Jopen gebrouwen. Hier kan je heerlijk genieten van een speciaal biertje op het terras!

Jopen kerk terras

Wandelingen

Onze eerste wandeling was de rode route vanaf de parkeerplaats bij Driehuis (zie foto). Het is een route van ongeveer 3 kilometer. Omdat het een doordeweekse dag was, was het rustig en hebben de damherten zich goed laten zien! Een leuke wandeling voor de start van onze vakantie. 

Informatiebord wandelingen Nationaal Park Zuid-Kennemerland
Damhert

De tweede wandeling die wij maakten was de Koninkroute van Natuurmonumenten. Deze stond niet op de kaart aangegeven, maar is vermoedelijk later toegevoegd. Het is een wandeling van ongeveer 8 kilometer en heeft een grote diversiteit aan omgeving. Je loopt door het bos, het beschermde duingebied en hebt schitterende uitkijkpunten. Kijk in deze omgeving goed in de bossen of je iets ziet bewegen, want als je goed kijkt spot je genoeg wild! Het leuke is dat wij bij deze wandeling twee hinden met kleintjes hebben gezien. Heel leuk om ze te zien spelen en rennen! Onderweg kwamen wij ook Schotse Hooglanders tegen! Prachtige dieren met een soort surfers vibe over zich heen. Zij lagen midden op het pad, dus we moesten wat dichterbij wandelen dan de bedoeling was. Gelukkig bleven ze rustig liggen en kregen we de kans om foto’s van hen te maken. 

Natuurmonumenten laat de natuur ongemoeid
Schotse Hooglanders

Strand

In de omgeving zijn genoeg stranden om uit te waaien en te genieten van de Noordzee. Wij hebben gekozen voor Parnassia aan Zee. Op dit strand zijn honden ook welkom. Er is één strandtent en verder genoeg strand om een heerlijk plekje uit te zoeken. 

Parnassia aan Zee

Wij wilden graag nog een surfles doen en kwamen uit bij surfschool ‘Hightide’. Het fijne van deze surfschool is dat ze voor verantwoord en duurzaam ondernemen zijn en eerlijke en zoveel mogelijk biologische ingrediënten gebruiken in hun keuken. Want je kan ook heerlijk relaxen bij hun strandtent onder het genot van een koud drankje. De surfschool ligt bij IJmuiden in de buurt. Ik was bang dat je veel zou zien en merken van de haven, maar die zit mooi verstopt achter de duinen, waardoor je alleen duinen, zee en strand ziet. Je kan hier ook een mooie duinwandeling maken! De surfles was uitputtend, maar ook erg leuk. Nederland heeft ideale beginnersgolven en door veel te vragen naar technieken en veiligheid omtrent de zee in gaan, gaan we het komende jaar zelf de spullen huren of aanschaffen en oefenen. Dus veel vallen en opstaan ;). 

Hightide Surf en Food

Als je de zee in gaat, kijk dan goed uit voor muien. In de zee zijn zandbanken waar de golven breken. Het water moet terug de zee in en gaat met een sterke stroming terug de zee in. Dat is een mui. Als je vast zit in een dergelijke stroming, laat je meevoeren naar de zee en als de stroming wat minder sterk is, zwem dan naar de zijkant en vervolgens naar een zandbank om weer veilig naar de kust te kunnen zwemmen. Op deze manier raak je niet uitgeput en zwem je veilig. Let ook altijd goed op de vlaggen en ga nooit alleen de zee in. 

Conclusie

Al met al hebben we een heerlijke staycation gehad! Het was erg leuk om ons eigen landje wat meer te ontdekken. En zoals je kan lezen, er is genoeg te doen! Wat heb jij dit jaar ontdekt in je eigen land? Laat een bericht achter hier of op onze Instagram pagina 🙂