Ontdek Taiwan met deze reistips!

geschatte leestijd: 12 minuten
door Carla,

Taiwan is een verrassend stukje Azië. 

Om eerlijk te zijn stond Azië nooit zo hoog op mijn lijstje om te ontdekken. Ik heb veel verhalen gehoord over dat het er niet lekker zou ruiken, rommelig en vies is en dat er veel enge insecten zijn. Om maar te zwijgen over de angst dat je gebeten of gekrabd wordt door een hond of kat en je dan schuimbekkend naar een ziekenhuis moet gaan voor een hondsdolheid vaccin. Azië? Nee hoor, laat mij maar lekker in Europa blijven.

Toen was het moment daar, ik ging naar Azië. Mijn toenmalige vriend ging daar een semester studeren, dus gingen we een paar weken van tevoren heen. Aangezien we een overstap hadden in Bangkok, besloten we eerst daar een week te verblijven voor we doorvlogen naar onze eindbestemming: Taiwan. Een land wat ik eigenlijk alleen van naam kende. Wat was er te doen? Wat was er te zien? Hoe was de natuur daar? Het eten? Ik had geen idee. Na een snelle internetsearch zag het er allemaal wel mooi uit, maar het plaatje bleef kriebelen van alle kakkerlakken en bijtende honden. Nee, ik zag er niet echt naar uit. De avonturier in mij had zich verstopt.

Spoiler: ik heb het fantástisch gehad!

Nooit eerder heb ik zo’n grote reis naar een ander continent voorbereid. Ik was wel eens met het vliegtuig gegaan, maar dat was maximaal een vlucht van vier uur, waarbij het tijdsverschil misschien een uurtje opschoof. Dit was andere koek. Negen uur in het vliegtuig zitten, zowel avondeten als ontbijt nuttigen in het vliegtuig, om vervolgens in een compleet andere tijdszone aan te komen in een compleet andere cultuur.

Aangezien ik student was, had ik geen hoog budget. Verschillende reisorganisaties hebben meegedacht in het plannen van deze trip. Dit kan erg handig zijn als je een avontuur als dit nog nooit eerder hebt ondernomen. Ze regelen veel voor je wat je zelf niet meer hoeft uit te zoeken. Uiteindelijk viel de prijs ook nog mee. Toch blijft het goedkoper als je zelf gaat zoeken naar een vliegticket, dan hoef je niet voor de service te betalen die een reisorganisatie aanbiedt. Het zoeken naar een (goedkoop) ticket is nog een vak apart. Er zijn veel onderzoeken gedaan naar hoe je het goedkoopst je ticket kan boeken. Maak hier dan ook gebruik van!

Wil jij spaartips om jouw verre reis te maken? Klik dan hier voor onze tips!

Tip: Boek je ticket op een dinsdag. Het schijnt dat dan de prijzen het laagst liggen. En helaas, ja, dat maakt uit! 

Waar je verder goed op moet letten zijn de vaccinaties. Per land is het verschillend en per jaar kunnen de adviezen verschillen. Tevens kan je zelf voor sommige vaccinaties kiezen of je deze wilt of niet. Ik heb er niet voor de hondsdolheid vaccinatie gekozen, omdat je alsnog naar het ziekenhuis moet als je gebeten bent. Je kan in Nederland van tevoren alvast twee vaccinaties krijgen. Als je toch gebeten wordt, moet je wel alsnog aanvullend gevaccineerd worden, maar de preventieve vaccinatie zorgt voor meer bescherming. Per zorgverzekering kan het verschillen wat wel of niet wordt vergoed, kijk hier goed naar.

Tip: Zoek goed uit welke zorgaanbieder contracten heeft met jouw zorgverzekering. Dat je naar een GGD gaat, betekent niet dat het vergoed wordt! 

Taiwan is een land wat totaal onderschat wordt. Je hoort bijna niemand die hierheen is gegaan. Taiwan is niet een voor de hand liggende keuze als je naar Azië gaat. Het is een eiland in de Oost Chinese zee, ten oosten van China met een rijke geschiedenis. De VOC heeft in het begin van de 17e eeuw pogingen gedaan om grip te krijgen op het eiland. Pas in 1662 verdreef China de VOC en vanaf dat moment was het voor het eerst een Chinees eiland.

Fun fact: de Portugezen waren de eerste op het eiland. Ze noemden het eiland ‘’Ilha Formosa’’, wat betekent ‘’prachtig eiland’’. 

In de Eerste Chinees-Japanse Oorlog verloor China het land aan Japan. Pas sinds eind jaren 80 is Taiwan een onafhankelijk land. Vraag dit echter niet aan China, die ziet Taiwan nog steeds als onderdeel van China.

Het eiland doet zijn oorspronkelijke naam absoluut eer aan. Het heeft mij zeer verbaasd hoe mooi dit land is. Het is klein, ongeveer ter grootte van België, maar zeer gevarieerd met veel natuurgebieden. Aan de randen van het land zijn meerdere steden gevestigd, de rest van het land bestaat voornamelijk uit nationale parken. Ik heb een rondreis rond het land gemaakt, wat echt een aanrader is. Het land is niet alleen qua natuur een erg mooi land, maar de mensen zijn extreem vriendelijk. Ik ben veel geholpen, ondanks dat je vaak niet dezelfde taal spreekt en alles met handen en voeten doet. Zo heeft zelfs iemand een keer voor mijn eten bij een straatkraampje betaald, zonder dat ik het wist! Echt iedereen in dit land is vriendelijk en bereid je te helpen, de taalbarrière maakt dan niet uit.

Taipei

Ik begon mijn reis in Taipei, de hoofdstad van dit land. De grootste stad, de stad met het meeste lichtjes, en mijn highlight van deze stad: de Taipei 101. Zes jaar lang is dit het grootste gebouw ter wereld geweest, van 2004 tot 2010. Met zijn 509,2 meter, is het ook erg indrukwekkend om te zien (of om op te staan!). Helaas was het slecht weer toen ik er was, dus ik heb niet op het buitenterras gestaan. Het uitzicht door een raam is al waanzinnig genoeg!

Taipei city

Hualien

Dit dorpje is erg leuk om met de fiets te verkennen. Het is allemaal redelijk vlak waardoor dit goed te doen is. Zo kun je gerust expres verdwalen zonder oververmoeid te raken ;). Als je er maar voor zorgt om bij zonsondergang bij de zee te zijn! Waar je ook bent op de wereld, niets kan een zonsondergang bij zee overtreffen.

Vanaf Hualien heb ik een dagtrip gemaakt naar Taroko National Park in een hop-on-hop-off bus. Normaal gesproken vermijd ik liever toeristische dingen zoals een hop-on-hop-off bus, maar in dit geval raad ik het aan. Er zijn verschillende stoppen waar je zelf kan bepalen hoe je lang je er blijft en waar je verschillende dingen kan ontdekken. Zo hoef je je ook niet te focussen op de weg, maar kan je van de reis genieten. De hele dag lang heb ik mijn ogen uitgekeken. Van zwarte stranden naar de grootste rotsen die ik in mijn leven heb gezien, watervallen, uitzichtpunten, en met als toppunt een bordje tijdens één van mijn wandelingen waarop stond ‘’Watch out! Killer bees in the area’’. Ineens liep ik toch een stukje sneller haha! Desondanks ben ik ze niet tegengekomen.

National Park bij Hualien

Kaohsiung

De volgende stop was Kaohsiung. Van de vier steden die ik in Taiwan heb gezien, was dit mijn favoriet. Het bruist er heerlijk zonder dat het overweldigend is. Genoeg restaurantjes om heerlijk te kunnen eten, je bent snel genoeg bij de natuur en ook ’s avonds is er genoeg te doen. Omdat het een stuk kleiner is dan Taipei, is het ook een stuk minder toeristisch. Dat vind ik zelf altijd erg prettig! Vanaf Kaohsiung is het ook erg leuk om een tripje te maken naar Cijin Island. Het ligt zo’n beetje tegen Kaohsiung aangeplakt, maar je komt er alleen met de boot. Ik had een fiets gehuurd en zo kon ik een mooi tripje maken. Langs de Kaohsiung Vuurtoren, het Cibou Fort en door naar Cijin Beach. Een zwart strand! Prachtig om te zien. Daar even een pit stop, zwemmen in de Zuid-Chinese zee om via de Cibou market weer richting de boot te gaan. Hou wel even goed de laatste tocht in de gaten, anders zit je vast 😉

Op de boot van Cijin Island

Hsinchu

Als laatste stad ben ik naar Hsinchu gegaan. Dit was omdat mijn toenmalige vriend hier zou gaan studeren. Het is een erg leuke studentenstad, waar veel te doen is.  Zo was er een nachtclub waar je door een lift naar binnen moest gaan en vrouwen gratis naar binnen konden. Klinkt wat vaag toch? Ik heb een ontzettend leuke avond gehad en nieuwe vrienden gemaakt. Wederom, de mensen van dit land zijn erg vriendelijk. Wat ook erg fijn is voor de ochtend ná een avond dansen (of voor elke dag in het algemeen) zijn al de fruitkraampjes en fruitwinkels die je hier kan vinden. Het is niet alleen voor vers fruit, maar ze maken hier smoothies voor je on the spot. Zo. Ontzettend. Lekker. En goedkoop! Je betaalt ongeveer €1 voor een smoothie. Wat hier ook bijzonder bij is: je krijgt een smoothie van rijp fruit. Het fruit wat we hier in Nederland hebben, is vaak geïmporteerd en al geoogst toen het nog niet rijp was. In Taiwan leer je de échte smaak van fruit kennen, en het is werkelijk héér-lijk! Maar wat me vooral is bijgebleven aan deze stad, is dat op de laatste avond ik mijn hotelkamer binnen kwam en er een gróte kakkerlak boven mijn bed zat. Na een paar klappen met een slipper bleek dat ze inderdaad niét te doden zijn. Vervolgens verdween hij achter mijn bed, waardoor ik die nacht natuurlijk heb gedroomd over miljoen kakkerlakken die over mijn lichaam liepen. Erg leuk als laatste avond!

Ik heb deze rondreis met de trein gemaakt. Openbaar vervoer is er niet duur en gelijk een goede manier om de omgeving ook te leren kennen. Mocht je staan te prutsen bij een ticketautomaat om uit te vogelen hoe het systeem werkt, kijk dan niet raar op als er iemand naar je toe komt. Niet omdat hij ongeduldig is omdat hij erbij wil, nee, om je te helpen! Dit is mij meerdere malen overkomen. Daarnaast is reizen met het openbaar vervoer een mooie kans om even wat slaap in te halen, als je bijvoorbeeld een rit van vier uur voor de boeg hebt.

Heel Taiwan is bezaaid met een mooi landschap, wat tevens ook vol zit met thermische bronnen. Ik vind het een bijzonder fenomeen van zichzelf, dat er water door een land kan stromen dat zó heet is, dat er stoom vanaf komt. Nadat ik aan de praat kwam met wat Taiwanezen, kwam ik erachter dat er een soort van openbare zwembaden zijn, maar dan in de vorm van thermische bron. Degene waar ik ben geweest had een entreeprijs van €1 (!), waar studenten zelfs nog korting kregen. Goed moment om even een stukje paradijs op een stukje paradijs op te zoeken, om even tot rust te komen.

Cijin Island uitzicht

Taiwan is absoluut de moeite waard om te bezoeken als je in Azië bent. Het is er onwijs mooi, verrassend schoon, erg goedkoop en er wonen één van de meest vriendelijke mensen die ik ooit ben tegen gekomen!

Heb jij nog tips voor een bezoek aan Taiwan of andere Azië ervaringen? Laat een bericht achter op onze Instagram, dat vinden we leuk 🙂