Spaartips voor jouw droomreis

geschatte leestijd: 4 minuten
door Jannieke,

Denk jij dat reizen duur zijn? Met deze tips heb jij zo je doel bereikt! 

Reizen doen we het liefst zo veel mogelijk, maar reizen kost ook geld. Hoewel reizen kostbaar kan zijn, proberen wij hier zo slim mogelijke keuzes te maken tussen praktisch en luxe. Afgelopen jaar hebben we een reis gepland van vier weken naar Vietnam. Helaas ging dat door het coronavirus niet door. Toch is het ons wel gelukt om hier geld voor te (be)sparen binnen een paar maanden, door heel bewust met ons geld om te gaan. Budgetteren kan je leren. Dus reizen met een budget? Geen probleem! Hier delen wij onze tips om zoveel mogelijk geld te (be)sparen zodat je nog meer of verder kan reizen!

#1 Budgetplaatje

Hou bij wat je inkomsten zijn en je uitgaven. Bij Excel heb je als standaard formats staan waar je gebruik van kan maken en ook helemaal naar eigen wens kan maken. Hou een maand bij wat je normaal uitgeeft met jouw inkomsten en je hebt gelijk inzicht in de gebieden waar je misschien wat kan besparen.

#2 Boodschappen

Bespaar zoveel mogelijk op jouw boodschappen door aanbiedingen leidend te laten zijn en bouw jouw weekmenu hierop. Maak van tevoren een boodschappenlijstje, zodat je geen impulsieve aankoop doet die je eigenlijk niet nodig hebt. Zorg ervoor dat je geen honger hebt voor je boodschappen gaat doen, dat scheelt ook een hoop extra boodschappen. Nog beter, koop de producten die je nodig hebt op de markt! Tegen het einde van de dag willen ze nog liever hun producten kwijt, dus gaat vaak een hele zak groente voor een lage prijs weg!

#3 Luxe producten

Op een chagrijnige dag hebben we allemaal wel eens zin om online te shoppen en onszelf te verwennen met wat extra’s. Maar heb je het ook echt nodig? Is die extra dure dagcrème nou zoveel beter dan een basisversie? Heb je niet al genoeg make-up? Serieus, heb je niet al 5 spijkerbroeken in de kast liggen? Gebruik de Marie Kondo techniek: Does this item make you happy? Of kan je het eigenlijk wel doen met wat je al hebt. Wil je toch wat variatie in jouw kledingkast? Organiseer met jouw vrienden of vriendinnen een kleiding-ruil avond. Weer eens wat anders in jouw kast en gelijk duurzaam! Wil je een nieuw meubel kopen, omdat je jouw oude inrichting zat bent? Overweeg om jouw meubel op te knappen door het een nieuw likje verf te geven. Inspiratie nodig? Pinterest zit bomvol goede ideeën! Toch een ander meubel? Verkoop op Marktplaats jouw oude meubel en koop van dat geld vervanging, of ga naar jouw kringloop. Wederom, hartstikke duurzaam!

#4 Vaste lasten

Heb je al tijden dezelfde verzekeringen, energiemaatschappij en telefoonabonnement? Het is echt de moeite waard om te checken of je echt nodig hebt waar je voor betaald. Misschien is er een maatschappij die goedkoper is in de vaste lasten. Misschien kan je wel met iets minder belminuten rondkomen en gebruik je vooral WiFi. Inboedelverzekering kan misschien ook veel te hoog ingeschaald zijn of ergens anders goedkoper zijn. Vergelijk en bespaar maandelijks geld.

#5 Eten buiten de deur

Ga je normaal veel uit eten of bestel je veel take-out? Zorg ervoor dat jij jouw eettafel tot een restaurant omtovert door kaarsen neer te zetten en een lekkere maaltijd voor te bereiden. Een makkelijke maaltijd bestellen willen we allemaal wel eens. Maar waarom niet ovenfrietjes in huis houden met wat snacks voor de makkelijke maaltijd? Of nog beter: mealpreppen! Gebruik één vrije dag in de week om wat makkelijke maaltijden voor te bereiden en in te vriezen. Als jij even geen zin hebt om te koken heb jij zo een maaltijd op tafel staan. Nog gezond ook!  

#6 Remember the goal!

Hou voor ogen wat jouw reisbestemming gaat doen. Kijk op Pinterest naar foto’s, zoek zoveel mogelijk inspiratie op zodat je veel voorpret hebt. Niet alleen verleng je op deze manier jouw vakantieplezier, maar je hebt goed voor ogen waarom je een dubbeltje omdraait! Je kan ook een visionboard maken zodat je in één oogopslag kan zien waarom je zo hard aan het sparen bent.

Buiten dat het fijn is om geld te besparen, zijn dit natuurlijk ook hartstikke goede consuminder tips. Een beetje bewustwording voor duurzaamheid vinden wij een goed neveneffect. Wij hebben dit inmiddels al verweven in ons dagelijks leven. Een staycation kan ook helpen om voor jouw droomreis te sparen die je in de toekomst gaat maken. 

Klik hier voor onze tips voor een fijne staycation!

Dit zijn onze tips om te besparen. Heb jij nog meer tips? Deel ze op onze Instagram pagina. Delen is altijd fijn!