Staycation getest: 13 tips voor een leuke offline thuisvakantie

geschatte leestijd: 25 minuten
door Jannieke,

2020 is het jaar van de staycations.

Helaas ging onze reis naar Vietnam niet door. Desondanks hebben we toch twee weken vrij gehouden, om tijd voor onszelf te nemen. Toen er in Europa nog niet overal internet was, waren wij ook gedurende onze vakantie altijd offline.

Tegenwoordig sluipt het er toch wel in dat het heel erg makkelijk is om dingen op te zoeken zoals weer, bezienswaardigheden en leuke restaurantjes.

Nu we niet naar het buitenland konden, wilden we toch het vakantiegevoel opzoeken en dus in eigen land en huis maar een offline week plannen! Laptop en telefoon offline en geen streamingsdiensten. In de avond kijken of er iemand gebeld of gesmst heeft, maar verder lekker laten slingeren in een hoek. 

Liever kort verhaal? Klik hier voor 6 tips voor jouw staycation!

Dag 1 Zondag: we beginnen de staycation door onze paludarium te herstarten

Vandaag is de eerste dag van onze offline vakantie. Om er goed in te komen gaan we ons paludarium helemaal leeg en schoonmaken. We hebben een slakkenplaag en bovendien zit er inmiddels genoeg oude rommel tussen de kiezels en het zand. De kiezels willen we er helemaal uit halen, het zand goed spoelen. De indeling van stenen gaan we ook veranderen zodat er meer ruimte is voor de vissen en minder verstopplekken voor onze garnalen. Dit gaat wel even duren… 

Staycation tip 1: Zorg ervoor dat je de eerste dag van je offline vakantie een leuke klus te doen hebt die je normaal vooruit schuift. Wel iets wat te maken heeft met een hobby voor de goede energie, maar de klus moet groot genoeg zijn om te ontwennen van digitale gewoonten.

Voor de start

Halverwege komen we erachter dat het eigenlijk niet te doen is om dat met half water te doen en de vissen erin te laten. Er verstuift teveel meuk, dus hop, alsnog alle vissen en garnalen vangen. Helaas zijn onze garnalen goede verstoppers en kunnen we niet alles eruit halen omdat ze tussen het piepschuim kruipen. Dan maar een laagje water laten staan. De planten moet ik helemaal spoelen, omdat de slakjes daar juist graag zitten. De stenen idem, die heeft Nick voor de zekerheid helemaal gespoeld met kokend water. 

Vissen in eigen huis
Het resultaat

Na een hele dag hiermee bezig te zijn geweest zijn we uitgeput. Geen moment gehad om eraan te denken dat we normaal gesproken veel online zijn. In de avond hebben we een simpele salade gegeten met een stukje vlees. Na een dag zwoegen, is zo’n voedzame maar makkelijke maaltijd heel erg welkom! We gaan voldaan slapen.

Staycation tip 2: Eet wat je normaal op vakanties ook eet. Als wij gaan kamperen is het vaak een salade met een stukje vlees op onze mini barbecue. Hierdoor laten we ons gedurende deze vakantie inspireren!

Dag 2 Maandag: boodschappen dag

Ook tijdens de staycation moeten er boodschappen gedaan worden. Daarom hebben we vandaag de gewone boodschappen gedaan. Buiten dat de auto door de uitgebreide carwash is gegaan (een dagje uit kan ook nuttig zijn op deze manier), waarbij de auto van buiten en binnen is gepoetst! Bij de boekhandel wat boeken bekeken, maar vooral bezocht voor mijn eigen jarenlange traditie: tijdschriften kopen om te lezen tijdens de vakantie! Ik wist dat er een winkel was waar ze streekproducten verkochten van de boeren. Aangekomen bij de winkel zien we dat het een automatiek is! Een slim systeem en helemaal corona proof. Helaas waren de goeie kazen uitverkocht, dus kiezen we voor aardbeien en een lekker sapje.

Staycation tip 3: Ga naar je eigen omgeving en kijk welke streekproducten jouw omgeving te bieden heeft! Normaal in het buitenland zoeken wij ook naar specialiteiten. Nu maar ontdekken want ons eigen Nederland te bieden heeft.

De raampjes van de automatiek klappen open na betaling

Eenmaal thuis aangekomen tijd om te lezen in de hangmat en even helemaal te chillen.

Staycation tip 4: Een hangmat geeft het ultieme vakantiegevoel! Trakteer jezelf op een hangmat standaard als je geen bomen hebt of gebruik de balustrades van je balkon om er één op te hangen. 

Lezen in de hangmat met uitzicht op mijn bloemrijke tuin

In de avond tijd voor de barbecue! Een heerlijk stukje vlees met groenten die we nog over zijn van mijn verjaardag. De kolen gebruiken we voor de start van ons vuurtje. Tijd voor vragenkaartjes en een drankje, proost!

Staycation tip 5: Leer je vakantiepartner echt goed kennen door diverse vragenkaart setjes te kopen. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten, dus wissel ook eens af en ruil met vrienden de setjes om!

We hebben een handige en kleine opvouwbare barbecue waar je het roostertje kan open klappen om kolen toe te voegen.
Kampvuur in de vuurschaal

Dag 3 Dinsdag: matrasdag

Een dagje om ons helemaal af te sluiten van de buitenwereld. Het idee is dat we doen alsof we in een soort hotelkamer zitten en de woonkamer onze enige leefruimte is. Luxe opgedekte matras bank constructie en alle ruimte om heerlijk tegen elkaar aan te hangen en te knuffelen. We kiezen uit de stapel oude dvd’s wat films uit die we of nog nooit hebben bekeken, of alweer vergeten zijn. Toegegeven, er zitten wat slechte opties bij. Nu weten we dan ook gelijk dat we die weg kunnen gooien! Terwijl we film kijken merk ik dat ik mijn online gewoonte graag tijdens het kijken van films of series inzet. Namelijk fact checken. Ik wil heel graag weten of de feiten zoals vertelt in de film overeenkomen met de werkelijkheid. Zoals bij de film ‘The Longest Day’. Dit is voor mij echt afkicken van Google. Tijdens matrasdag staat makkelijk en lekker eten op het menu, airfryer aan en een lekker typisch Hollands bittergarnituur plus een pizza. Geen gezonde dag, maar wel lekker! Aan het einde van de dag genieten we van een mooie zonsondergang.

Staycation tip 6: Wat geeft jou een hotelgevoel? Voorzie in de kenmerkende hotel voorwaarden. Koop bijvoorbeeld een heerlijke shampoo en douchegel voor een luxegevoel of verklein je woonruimte tijdelijk!

Zonsondergang

Dag 4 Woensdag: allegaartje

Vandaag hebben we na een filmdagje wel zin om de benen weer eens te strekken. Nick is nog nooit naar het Wekeromse Zand geweest. Met de Veluwe als achtertuin, moet die natuurlijk wel bezocht worden! We zijn van plan een wandeling te volgen, maar we raken al snel de bordjes kwijt dus dwalen heerlijk door het gebied. Achteraf lees ik dat er decennialang is geprobeerd om het Zand te bedwingen voor landbouw, maar dat is gelukkig niet gelukt. Later hebben natuurorganisaties ervoor gezorgd dat het Wekeromse Zand weer in ere herstelt is. Tijdens het wandelen heb ik alleen mijn telefoon (offline) op zak voor het maken van foto’s. Ik betrap mijzelf erop dat ik automatisch na het maken van een foto op Instagram klik. Gelukkig kan die niet laden, maar deze automatische handeling blijft terug komen. Toch een beetje afkicken dus! 

Staycation tip 7: Eigen omgeving saai? Onderzoek voor je offline gaat of er een mooi natuurgebied in de buurt is waar je makkelijk komt en maak daar een wandeling. Misschien is er wel een mooi monument in de buurt of een historisch plaatsje. Whatever floats your boat!

Wekeromse Zand

Na de wandeling gaan we langs de bakker in het dorp en halen we verse broodjes en wat lekkers voor bij de koffie! Als lunch hebben we vleeswaren van een lokale slager die alleen lokale boeren zonder troep in het vlees gebruikt, brood van de lokale bakker en een sapje van de automatiek van afgelopen maandag! 

Wil jij even een dagje eropuit tijdens de coronatijd en naar de Veluwe? 
Deze hotels treffen coronamaatregelen.

Staycation tip 8: Eigenlijk hebben we het al gezegd, go local! Struin een plaatselijke markt af, onderzoek of er landwinkeltjes in de buurt zijn of koop eens bij een normaal wat duurdere zaak. Je mag jezelf best trakteren, het is immers vakantie!

Gebakjes

Opeens heb ik inspiratie om te schrijven. Het zijn voornamelijk gedachten en een poging tot poëzie. Dus ik kruip achter de (offline) laptop en typ wat hersenspinsels. 

Geïnspireerd aan het typen in de tuin

Dag 5 Donderdag: hernieuwde vriendschap

Een oude vriendin van mij heeft de stoute schoenen aangetrokken en mijn buurvriendin en mij een bericht gestuurd. Toeval bestaat niet, we hebben net onlangs ons samen afgevraagd hoe het met haar zou gaan. Het bestaat echt niet, want we waren ook nog alle drie deze week vrij. We spreken af tijdens de lunch en praten zo’n zes jaar bij. Tenminste een poging tot. We zitten de hele dag in de zon en hebben een spectaculaire lunch. Dit gaat dan ook niet op. Naar traditie heb ik knakworst gekocht om samen met een stokbroodje en mayonaise en curry te verorberen. Helaas vergeten foto’s te maken. Na de gezellig rendez-vous neem ik tijd om te genieten van de tuin, boeken over de omgeving te lezen en in de avond is het weer tijd voor een barbecue! Met barbecueën gaan we altijd voor een goed stuk vlees (wij zijn bijvoorbeeld gek op entrecote, rib-eye en bavette) en soms nog een klein stukje vlees zoals een worstje erbij en voor de rest alleen groenten. Zo voorkom je dat je te vol gaat zitten en dat je onnodig veel vlees verorbert. Wel zo duurzaam! We letten ook erop dat de dieren een goed leven hebben gehad, zonder antibiotica en dat er geen toevoegingen zijn. Onze lokale slager is transparant hierin, waardoor we alleen bij hem vlees halen. 

Staycation tip 9: Herhaal jouw vakantietradities! Eet je normaal gesproken iets op jouw vakantie? Zorg ervoor dat je het nu ook in huis haalt. Koop je normaal gesproken voor jouw vakantie een boek van die ene schrijver? Of de zonnebrandcrème die zo lekker ruikt? Hoppa, in het winkelwagentje!

Hommel in de ridderspoor
Rib-eye steak

Na de barbecue zitten we rustig in de tuin met een wijntje weer de vragenkaartjes langs te gaan. We horen een vreemd, maar herkenbaar auto geluid. Namelijk één die de sloot in rijdt. We rennen beiden ernaar toe en zien onze buurvrienden er ook naar toe rennen. Het was een heel spektakel en langzaam komen meer mensen kijken. Een eenzijdig ongeluk, door te hard rijden en drank. We moesten allemaal een verklaring afleggen. Het is een onoverzichtelijke bocht waarin we wonen en dit is de tweede keer in twee maanden dat iemand door drank de sloot in rijdt, gelukkig eenzijdig. Maar wat als dat niet zo was.. We praten gezamenlijk na bij een vuurtje om bij te komen. Normaal app ik onwijs veel met Carla, maar dat kan nu niet. Afgelopen dagen had ik sowieso al moeite om niet bij elke gebeurtenis haar even een bericht te sturen, maar met zo’n gebeurtenis als deze hield ik het niet. Ik stuurde haar een sms om te vragen of ze kon bellen dan dat hebben we gedaan! Gelijk even bijpraten. Zie, ook offline kan je contact houden 🙂

Staycation tip 10: Houd contact! Gebeurd er iets tijdens jouw vakantie? Bel gewoon de vriendin op die je normaal ook belt. Maar ook om gewoon even bij te praten, je hebt er nu alle tijd voor 🙂

Binnenkort toch kamperen? Klik hier voor tips voor digitale detox tijdens kamperen

Dag 6: Naar Vlist

De broer van onze buurvriend is molenaar op een poldermolen in Vlist. Omdat zij een weekend weg gaan, vragen zij of wij in de woning willen verblijven. Onze buurvrienden en wij fungeren als één huishouden, omdat we samen klussen en tuinieren. Desondanks houden we wel genoeg afstand en dat kan ook tijdens het verblijf op de molen. Het is een prachtige omgeving en goed onderhouden molen en krijgen van onze buurvriend een geweldige tour. Hij is opgegroeid op deze molen en weet veel historische feiten. 

Staycation tip 11: Ken je iemand die in een andere omgeving woont? Ruil dan huizen! Zo ben je toch even uit jouw eigen huishouden en die klusjes die je normaal gesproken doet en zie je een andere omgeving.

Voor het bovenste gedeelte van de molen moet je de trap opklimmen. Het is windkracht 4 op de polder wat betekent dat het enorm waait. Ik heb een ontzettende hoogtevrees, maar dankzij aangeleerde trucs en de hulp van Nick en mijn buurvriend durf ik het toch aan naar boven te klimmen. Wat een overwinning! Kijk een goed naar de hoogte van de trap, ik bedoel, das echt hoog!

Bonrepasmolen Vlist
Avondwandeling

Dag 7 Zaterdag: wandelen door de polder en meuk verzamelen

We maken een lange wandeling door de polders en beginnen bij het Geerpad. We zien typisch Nederlands landschap alsof we toeristen zijn. Het is een heerlijke en lange wandeling, vergelijkbaar met een klompenpad. 

We vervolgen de wandeling door de Bergvlietsekade en zien daar een bijzondere vogel: de purperreiger. Erg schuw en zeldzaam en dus extra bijzonder om te spotten. Ik wilde me niet teveel verliezen in het maken van foto’s dus ik heb vooral zelf ook gekeken. Onderweg spotten we ook nog een zeldzaam winterkoninkje en een veenmol. De laatste was een walgelijk beest om te zien, maar dus wel bijzonder. Maar ik zou hem niet op mijn bucketlist zetten 😉

Purperreiger

Buiten de bijzondere ontdekkingen, is er ook de melkkoe zoals wij die kennen in Nederland en een hoop eenden en meerkoeten met kleintjes. Wat is het toch leuk om een wandeling in het voorjaar te maken en al die kleine kuikens te zien! 

Staycation tip 12: Maak een wandeling in een nieuwe omgeving en kijk goed om je heen of je de vogels die hoort ook kan traceren. Vogels spotten in de bomen is nog best lastig, maar niet onmogelijk! Bij de kringloop heb ik ooit een vogelgids gehaald voor een prikkie. Verrekijker erbij en je ontdekt nog eens wat!

Oer Hollandse melkkoe

Vanuit de Bergvlietsekade komen we bij de Hooge Boezem achter Haastrecht. Dit gebied is aangelegd om het overtollige water in op te slaan. Molens kunnen de waterstand reguleren. Momenteel resulteert dit gebied in een prachtige omgeving voor watervogels. 

Vanaf dit gebied lopen we richting Vlist. Onderweg zien we veel historische boerderijen, met prachtige gevels. Terug bij de auto besluiten we om naar de Graanbuurt in Giessenburg. Het is een verzameling van winkels voor een zogenaamde landelijke levensstijl. De winkels waar wij voor gingen hadden veel antiek en oude meuk. Maar het soort oude meuk die wij kunnen waarderen. We hebben een kolenkit van zink gekocht (die matched goed bij andere props die we op ons erf hebben) en muurankers voor op de gevel. Helaas zijn die dan niet authentiek van onze woning, maar we proberen het wel in oude staat terug te brengen. Helaas weten de mensen van deze winkels prima wat hun waar waard is, waardoor de prijzen best kunnen oplopen. Alleen al rondlopen is genieten en er is voor elk wat wils. 

Staycation tip 13: Ga eens naar winkels waar je normaal gesproken niet snel voor zou kiezen. Er zijn genoeg kleine buurtjes waar je nieuwe dingen kan ontdekken. Of ga naar een stad en loop de winkels binnen die je normaal zou overslaan. Laat je verrassen! Zorg er wel voor dat je er niet op drukke dagen bent.

Na het avondeten rijden we naar huis. We zijn ontzettend moe, dus eenmaal thuis gekomen lezen we wat en gaan we snel naar bed. Heel even bekruipt het gevoel me om tot 12 uur wakker te blijven en dan gelijk online berichten te lezen (want dan is het officieel een nieuwe dag) en dan realiseer ik mij hoe onzinnig dat is en verslaafd. Hop, gewoon lezen en naar bed en dat gaat ook prima! 

Conclusie

Het was een heerlijke week. Ik heb genoten van de omgeving en ben erg bewust geworden van online gewoonten. Het meest lastige vond ik de weersvoorspelling. Nick heeft af en toe op zijn telefoon gekeken naar de vooruitzichten, omdat hij andere apps van zijn telefoon heeft gegooid. Hierdoor kon hij alleen voor dit doel zijn internet even aan zetten. Voor een volgende keer zal ik een radiootje kunnen aanschaffen om tijdens de radio uitzending de voorspellingen te kunnen luisteren. Verder vond ik het qua contact redelijk fijn. Ik had meer de tijd om praatjes te maken met mijn buren. Als het echt nodig is kan je mensen bellen en wanneer je afspreekt zit je niet de hele tijd met je telefoon in je ooghoek. Je bent meer bezig met de activiteit zelf, minder bezig met de toekomst en bedenken wat je allemaal kan missen. Maar na een week terug online vind ik het ook heel fijn om via de app of social media contact te houden, zeker in deze corona tijd. 

Tijd voor vervelen had ik mij niet. Ik heb nog taalcursussen die ik kan doen, ik heb mijn boeken niet allemaal uitgekregen en weet nog genoeg mooie wandelroutes. Door het offline gaan heb ik heel snel een vakantiegevoel gekregen en was ik echt los van werk en dagelijkse sleur. Dit is een absolute aanrader! Met schuld moet ik bekennen dat het voor ons ook normaler is geworden om online te kunnen gaan sinds je in heel Europa 4G hebt. Tijd om hier bewustere keuzes in te maken. Misschien dat ik vaker een weekend offline ga. Hoe denk jij dat je het volhoudt?