Staycation: 6 tips om thuis te zijn met een vakantiegevoel

geschatte leestijd: 5 minuten
door Jannieke,

Afgezegde reizen en het advies om zoveel mogelijk thuis blijven. 2020 is een jaar om niet te vergeten. 

We zitten allemaal in hetzelfde schuitje: Zoveel mogelijk thuisblijven en anderhalve meter afstand houden. De campings zijn dicht, naar het buitenland gaan kan alleen als het noodzakelijk is. Maar je werkt al een paar maanden door, thuis of op werk als dat mogelijk is, en merkt ook dat je behoefte hebt om bij te komen. Maar hoe kan je vakantie houden terwijl je nergens heen kan? Een staycation is leuk met de volgende tips!

#1 Herinneringen ophalen

Je hebt vast van voorgaande vakanties nog veel foto’s. Ze staan in een map, maar eigenlijk doe je er niet veel mee. Maak online een fotoboek, of laat alles uitgeprint naar je sturen om ze zelf in een album te plakken. Niet alleen heb je dan een leuk project, maar tijdens het kijken van de foto’s kan je alle vakantieherinneringen ophalen met je partner of een vriendin (tijdens videobellen) en in de vakantiesferen raken. Wil je het helemaal afmaken? Maak tussendoor jouw favoriete vakantiemaaltijd na en haal jouw vakantieland in huis!

#2 Uitgestelde klussen

Heb je ook een project wat je tijden hebt uitgesteld? De plinten boven, het bij stippen van verf. Een kamer renoveren. Dit is het moment om deze klus aan te pakken! Doe inspiratie op via Pinterest en bewaar de foto’s die jou het meeste aanspreken. Kies voor de kamer 1 meubelstuk wat jouw eye-catcher wordt en style hieromheen de volledige kamer. Of ga de tuin in en maak een andere indeling. Hang een hangmat op, zet kaarsen neer en maak een gezellige vakantiesfeer. Is jouw tuin of balkon nog een beetje kaal? Bestel de planten of zaden online en plant ze in de tuin of een mooie pot! Wist je dat je door met je handen in de aarde te zitten allerlei gelukshormonen in je brein activeert? Get your hands dirty!

#3 De voorjaarsschoonmaak

Kasten die al drie jaar zichzelf vullen, kleding wat in een hoek ligt en je een jaar al niet draagt. Dit is het moment om per ruimte en per kast echt uit te zoeken wat je wel of niet wilt houden. Heb je het een jaar niet gebruikt en ook niet gemist? Hop, naar de volgende eigenaar of de prullenbak! Als de kasten toch leeg zijn, gelijk even een goede poetsbeurt en jouw huis is straks feng shui.

#4 Nieuwe hobby

Ontdek een nieuwe hobby! Droom eens wat je zou willen uitproberen? Welke hobby’s bestaan er allemaal? Wat hoor je wel eens van vrienden waar je nieuwsgierig van wordt? Heb een open mind, stel je open en probeer wat uit. Je hoeft er niet goed in te zijn, plezier is het doel! Probeer een 30 day challenge yoga, lees een boek die al een tijd in de kast staat, leer mediteren, ga puzzelen. Je kan ook vragen of vrienden nog spullen hebben die zij niet gebruiken. Bijvoorbeeld een oude gitaar die op zolder staat. Vraag of je die voor de deur kan afhalen en leer via filmpjes jezelf gitaar spelen. Start een aquarium en zoek uit hoe die zichzelf in stand kan houden, leer huidjes looien, schilderen of tekenen.

#5 Plan je eerstvolgende vakantie

Welk land wil je al jaren naartoe? Dit jaar bespaar je misschien wel een hoop geld door alle maatregelen en kan je sparen voor die grote reis die je altijd al hebt willen maken. Of je hebt nu minder inkomen, maar bent wel nieuwsgierig naar natuurkampeerterreinen (klik hier voor onze blog over een digitale detox tijdens kamperen op een natuurkampeerterrein). Ga jouw eerste vakantie alvast plannen! Kies de bestemming, zoek een top 5 uit van absolute must sees en lees alvast recensies van restaurants in de buurt waar je wel eens een hapje wilt eten. Wil je naar een camping, hotel of liever toch een huisje? Leer anders alvast de taal die er gesproken word. Er zijn veel gratis apps voor het leren van een taal of een online cursus. Vergelijk met elkaar, je hebt er nu alle tijd voor. En voorpret is een belangrijk onderdeel van een vakantiegevoel!

#6 Ga offline

Neem een week de tijd om offline te gaan. Op deze manier voorkom je dat je de dagen door brengt met de telefoon in de hand, Netflix bingen of constant met andere in contact blijven via Social Media. Door offline te gaan creëer je ruimte in je hoofd, maar ook ruimte om nieuwe dingen op te pakken die je eerder minder snel zou doen. Ik durf te wedden dat je door offline te gaan je sneller uitgestelde klussen oppakt, eerder een boek pakt en misschien zelfs uitgebreider gaat koken. Met voorgaande tips kan je de overweging maken wat bij jou past in de offline periode. Bevalt het de week goed? Verleng het met nog een week!

Er zijn allerlei dingen wat je kan doen om het thuis zo fijn mogelijk te maken. Geniet van vrije tijd, blijf positief en ontdek meer over jezelf en je leefomgeving. Denk creatief en zoek naar manieren waarop sommige dingen wel kunnen. Maar vooral: wees lief voor elkaar! 

Heb jij ook een goede tip? DM ons op Instagram, waarderen we!