Zuid IJsland Top 5

geschatte leestijd: 7 minuten
door Jannieke,

IJsland, het land van vulkanische activiteit en ongerepte natuur. 

In Zuid IJsland is er genoeg te zien! Van te voren hebben wij veel online research gedaan over wat er allemaal te zien is. Op basis daarvan hebben wij een reisplan gemaakt en dit is onze absolute top 5! Zelf hadden wij een huisje 25 kilometer ten noorden van Selfoss gehuurd, dus dit was telkens ons startpunt. Wij beginnen onderaan de lijst en sluiten af met de topper van Zuid IJsland. Trouwens, voor deze post heb ik geen enkele foto bewerkt. Laat je overrompelen door de schoonheid van IJsland!

#5 Hot springs

In Geysir kan je de enige werkende geiser ter wereld zien! Je kan niet naar IJsland gaan en deze plek overslaan. Als afsluiter kan je ook naar de Secret Lagoon gaan om lekker op te warmen in een natuurlijk lagoon.

#4 Thingvellir National Park

In dit park kan je de hele dag doorbrengen. Er zijn wandelroutes, een bezoekerscentrum, servicecentrum en allerlei historische markeringen, zoals de plek waar de eerst vergadering van de volksvertegenwoordigers plaatsvond. Dit park is veelvuldig gebruikt als filmlocatie en de uitzichten zijn indrukwekkend! Dit gebied is naast de Riftvallei in Afrika de enige plek waar de scheiding tussen twee tektonische platen bovengronds te zien is! De Noord Atlantische en de Euraziatische plaat schuiven nog steeds jaarlijks zo’n twee centimeter uit elkaar. Vergeet niet de waterval te bezoeken!

#3 Fjadrárgljúfur Canyon

It’s a bumpy ride, maar het is het meer dan waard! Hopelijk heb jij een 4×4 gehuurd, want je komt alleen bovenaan de canyon met een vierwielaandrijving! Een waar kleurenspektakel van de natuur.

#2 Fjallsárlón

Dit is een gebied waar je alleen met een 4×4 kan komen. Lees het waarschuwingsbord goed, om op de hoogte te zijn van de risico’s. Het uitzicht is het risico meer dan waard. Het is een prachtige gletsjer die uitmondt in een meer waar gesmolten ijsschotsen schitteren als de zon schijnt. Als je er alleen bent, is het ontzettend stil. Combineer dit met de #1, dit is daar in de buurt!

#1 Jökulsárlón

Wat ons betreft de absolute topper van Zuid IJsland! Waar je ook bent in Zuid-IJsland, het is de rit waard. Wij hebben er vijf uur voor gereden (en dus ook vijf uur terug) en ik zou het zo nog een keer doen! Met een heldere hemel een waar ijsspektakel zoals je nog nooit hebt gezien! De schoonheid heeft mij uren bezig gehouden, ik raakte niet uitgekeken. Je hoort de ijsschotsen bijna fluisteren. Een ware ode aan IJsland! Vergeet niet naar de overkant te lopen om ook een kijkje te nemen bij Diamond Beach.

Nieuwsgierig geworden naar onze reis? Voor het reisverslag met tips als voorbereiding op jouw IJsland reis, klik hier voor mijn blog over Zuid Ijsland!

Wat is jouw top 5 van IJsland? DM ons op Instagram, vinden we leuk!