Zuid IJsland

geschatte leestijd: 35 minuten
door Jannieke,

Ongerepte en harde natuur. Wij vertellen over onze reis in IJsland

Kan jij ook zo slecht tegen de kou en kan je in de herfst al niet meer wachten tot het zomer wordt? Dat is precies de persoon die ik ben. Begrijp me niet verkeerd, de herfst is prachtig met de gekleurde bladeren en de contrasterende kleuren. Maar de koude en gure wind, regenbuien en herfststormen zijn niet de dingen waar ik gelukkig van word. Alsof de herfst dan nog niet lang genoeg duurt, zijn er aansluitend drie maanden winterkou. Na een maand gezellige lampjes en warme chocolademelk drinken ben ik alweer klaar voor meer daglicht en meer zonuren.

Toen Nick dan ook voorstelde om naar IJsland te gaan heb ik jarenlang nee gezegd. Maar hij bleef volhouden dat het echt een mooi land is en dat het de moeite waard is. Afgelopen jaar was het dan zo ver. Ik wilde met de feestdagen de drukte ontvluchten en inmiddels hoefden we niet meer de zomervakantie op te offeren. Dus we boekten een vlucht naar IJsland en zochten naar een leuk huisje.

Lees verder of klik hier voor onze top 5

Daar begon gelijk onze eerste uitdaging. We hadden een huisje geboekt via homeaway.com en kwamen er via de eigenaar achter dat het huisje al geboekt was. Gelukkig was dit een dame die eerlijk was en ons het geld heeft teruggeboekt, toen zij dit al uitgekeerd kreeg via HomeAway. De klantenservice van HomeAway is een drama en ze hebben tot op de dag van vandaag nog niets laten horen vanuit zichzelf over dit probleem.

Tip 1: boek altijd met een creditcard. Hierop zit een extra verzekering, waardoor je onterecht gemaakte kosten terugkrijgt.

Vervolgens moesten we op zoek naar een nieuw huisje en keken op de website van Bungalow. Alleen bleek drie dagen voor ons vertrek dat onze boeking niet bevestigd was en wij hadden ook geen melding gekregen over dat de boeking dus niet gedaan was. Geen bericht was in dit geval slecht bericht.

Tip 2: check altijd of een huisje of boeking bevestigd is.

Uiteindelijk hebben wij via Airbnb een huisje geboekt van een superhost! Contact was snel, effectief en vriendelijk. Zo kregen we tips voor het zien van het Noorderlicht, konden we vragen hoe we de hot tub aan kregen en gaf de host zelfs aan dat wanneer wij geland zouden zijn, de winkels voor de feestdagen al dicht zijn. Hij bood aan de boodschappen voor ons te halen en zo kwamen we in een warm huisje met een volle koelkast. Het huisje ligt ongeveer 20 km ten noorden van Selfoss en afgelegen genoeg om je alleen op de wereld te wanen.

Wij zijn gevlogen met WOW Air. Inmiddels is deze luchtvaartmaatschappij helaas failliet gegaan. Het zoeken naar de beste vlucht (qua tijd en kosten) hebben wij gedaan via CheapTickets.nl. Na wat research hebben we gekozen om een auto te huren. Via een gratis shuttlebus was de verhuurmaatschappij makkelijk te vinden en werden we al snel geholpen aan onze auto. Omdat we toch wat kosten wilden drukken, hadden we gekozen voor een instapmodel SUV: Suzuki Jimmy. Een 4×4 aandrijving is echt aan te raden, omdat je anders sommige wegen niet op kan. Hierbij komen we gelijk bij de volgende tip.

Tip 3: Bezuinig niet op de auto! Je spendeert veel tijd in de auto naar de bezienswaardigheden en veel wegen zijn intens hobbelig met flinke gaten in de weg. Je wil echt een goede vering in de auto. Een paar tientjes meer neerleggen is het waard!

Wij zijn gegaan in december. In december is het wanneer het licht is, een voortdurende staat van schemer. Echt een aanrader voor het maken van mooie foto’s! Ik heb echt spijt dat ik geen goede camera mee heb genomen. Die investering is het daar zeker waard! Vooral omdat het niet een land is waar je snel weer terug naar toe gaat (tenzij je de loterij wint).

Tip 4: Neem een goede camera mee.

In december is het koud. De temperaturen lijken te wijzen op kou die we in Nederland ook gewend zijn. Maar omdat het een eiland is, waait het er erg veel en het is een ijzige snijdende wind. Ik was heel blij dat we eigenlijk alleen maar onze snowboard kleding mee hadden genomen en thermokleding. Laat je ijdele zelf thuis en ga voor warm en praktisch!

Tip 5: Neem wintersportkleding mee. Een paar thermo-leggings en -truien en goede snowboots samen met een wintersportbroek en -jas is voldoende voor een week.

Dag 1: aankomst

Bij aankomst hebben we eerst de huurauto opgehaald en zijn we naar het huisje gereden. Overal wordt goed gepromoot over veiligheid op de weg. Gezien ze om het eiland een hoofd rondweg (Route 1) hebben, is het goed de gegeven instructies te lezen voor de andere wegen.

Tip 6: Voordat je de weg op gaat, raadpleeg de website http://www.road.isvoor actuele weginformatie. Deze site wordt goed ge-update en is erg accuraat. Je kan ook de app downloaden. Volg de instructies!

Aangekomen bij het huisje, wat erg lang duurde omdat het zoeken was in het donker, stonden de lampen en de kachel aan. De geothermische bronnen in IJsland voorzien dit huisje van heet water in het verwarmingssysteem. Erg duurzaam dus! Het huisje is helemaal van hout en is verhoogd zodat je een mooi uitzicht hebt vanaf de veranda. Bijna de hele buitenwand van het woonkamertje bestaat uit een raam waardoor je met daglicht kon genieten van het landschap. Er is ook een houtkachel, maar helaas konden we daar geen gebruik van maken. Toch zal je bij veel IJslandse huisjes deze mogelijkheid wel hebben. Het beste aan het huisje is dat er op de veranda een ‘hot tub’ staat. Dit was niet zoals ik mij had voorgesteld. Het was eigenlijk een enorme badkuip in de vorm van een hot tub buiten. Die hebben we na instructie gevuld met het thermische water, wat we extra warm hadden gezet. Vanuit deze tub heerlijk warm naar de sterren gekeken, zie jij jezelf al liggen? Moet je voorstellen als je het Noorderlicht dan ziet!

Het was al laat dus we hebben snel een pizza opgewarmd en daarna een pocket size spelletje gespeeld. Daarna op tijd naar bed gegaan, zodat we de volgende dag maximaal gebruik konden maken van het licht.

Dag 2: echt op pad

Vandaag dan echt avontureren! We zijn rond gaan rijden en de bordjes gaan volgen van bezienswaardigheden. De bruine bordjes geven aan hoe ver het rijden is en wat de bezienswaardigheid is. In het begin vond ik het landschap nog vrij saai en was ik vooral bezig met de moeilijkheden die het gebrek aan vering van onze auto gaven. Maar eenmaal aangekomen bij een waterval, leerde ik al snel dat alle moeite de rit en de kou zeker waard was. Ik werd gelijk verliefd op het prachtige landschap! Taalfeitje: ‘Foss’ betekent waterval. Dus als je dit op de borden ziet staan, weet je wat er gaat komen.

Eerste stop: Haifoss. Dit is op twee na de hoogste waterval in IJsland. Een prachtig gezicht! Helaas waren de weersomstandigheden niet ideaal waardoor we vrij snel weer weg zijn gegaan, maar op een heldere dag moet dit een spektakel zijn!

Haifoss

Onderweg zijn we verrast door Hjalparfoss. We zijn vertrokken vanaf de andere waterval en kwamen onderweg het bordje voor deze waterval tegen. Het was goed voor een eerste dag in een heerlijke stille omgeving. Wellicht had het ermee te maken dat het Eerste Kerstdag was, maar onderweg zijn we zelden iemand tegen gekomen.

Hjalparfoss

Laatste stop: Nick zag onderweg een uitkijkpunt: Gaukshöfði. Ik was nog koud van de eerdere stop en wilde in de auto blijven om op te warmen. Nick is naar boven gegaan en heeft genoten van de strekkende natuur met divers landschap.

Gaukshöfði

Tip 7: Ga niet gelijk de eerste dagen naar de mooiste sights. Alles wat erna komt voelt dan minder groots. Voor ons was de opbouw en afwisseling van deze watervallen perfect.

Dag 3: rustig aan

Vandaag doen we kleine sightseeing in de buurt: Kerið krater. Het is een krater die is ontstaan door een lava-kamer van een vulkaan die een stuk verderop staat. Je betaalt een klein beetje entree en dat wordt gebruikt om de omgeving te onderhouden.

Kerið

Het is mij opgevallen dat IJslanders erg bewust zijn van natuurbehoud. Er worden looppaden aangebracht en buiten deze paden staan bordjes dat je ze niet mag betreden in verband met de vegetatie.

We hadden gereserveerd om uit eten te gaan, ervan uitgaande dat dit nodig zou zijn omdat het tweede kerstdag was. Niets is minder waar. IJslanders eten thuis, uit eten gaan is geen probleem. Tenminste, als je iets kan vinden wat open is. Wij zijn uit eten gegaan bij Skyr Gerdin en waren samen met Aziatische toeristen de enige daar. Het restaurant had een authentiek IJslands menu en is verbonden aan een traditionele Skyr Fabriek. De skyr die ze daar produceren gebruiken ze in het restaurant. Zo ook bij ons voortreffelijke toetje: Skyr taart. Het is een soort kwarktaart meets cheesecake, met koekkruimel bodem. Bij deze Skyr taart hadden ze After Eight chocolade door de Skyr gemengd en afgetopt met een aardbeiengelei en verse aardbeien. Ik was erg onder de indruk van de balans. Ik ben absoluut geen zoetekauw en over het algemeen gruwel ik van After Eight, maar deze taart was zalig!

Skyr Taart

Het restaurant heeft een gezellige inrichting met natuurlijke materialen en kleuren. Het eten is van goede kwaliteit, maar als je geld moet besparen zou ik niet uit eten gaan in IJsland. Dit restaurant was al prijzig, maar nog één van de goedkopere restaurants in de omgeving. Mijn hoofdgerecht bestond uit een traditionele lamssoep. Dit is een gestoofd lamsbeen met aardappelen en groenten erin. Het was goed van smaak, maar niet heel specifiek. Maar ik ben gek op lam dus ik was tevreden. Nick had gegrilde rund met een gepofte aardappel en groente. Hij vertelde dat het goed smaakte, maar was niet diep onder de indruk. Het toetje maakte veel goed en we hebben ons prima vermaakt met dit avondje uit!

Onze maaltijden

In de avond drinken we thee of onze zelf meegebrachte drinken en doen we vaak een spelletje of lezen we een boek tot we moe zijn. Dat brengt ons gelijk bij onze volgende tip.

Tip 8: Als je gehecht bent aan een specifiek drankje of hapje in de avond, neem iets mee van thuis. Alle boodschappen zijn erg duur in IJsland.

Dag 4: Change of plans

We stonden extra vroeg op om een trip te maken naar Jökulsárlón. Dit was ongeveer 5 uur rijden zonder stops, maar er werd ons verteld dat dit echt de moeite waard was. Helaas bleek halverwege een dodelijk ongeluk te zijn gebeurd. Ik herhaal daarom mijn eerder gemaakte punt over het checken van de website: road.is!

Tip 9: Houd je aan de snelheidslimieten en kijk goed uit op de weg. Volg de instructies zoals aangegeven op de wegenkaart en wees voorzichtig met rijden op bruggen, daar deze vaak gladder zijn.

Omdat Route 1 de enige weg is naar het gletsjermeer, hebben we eerst van uitzicht om ons heen genoten, bergformaties met sneeuw en prachtige uitgestrekte lavavelden.

Lavavelden

Op het laatste moment gekozen om te rijden naar Fjadrárgljúfur canyon. Die stond eigenlijk al op de planning voor een andere dag, maar zo konden we die dag mooi gebruiken voor het gletsjermeer poging 2! De weg ernaar toe is zo’n weg die alleen begaanbaar is voor een 4×4 en dan alsnog is het een ontzettend slechte weg. Hou je vast en bedenk dat je langer onderweg bent dan de navigatie aangeeft door de barre wegomstandigheden. Maar oh boy, is it worth it! Deze canyon was voor mij echt een van de hoogtepunten van onze reis! De contrasten, verschillende aardlagen en het heldere water zorgden ervoor dat ik uren kon kijken naar deze prachtige canyon met watervallen!

Fjadrárgljúfur

We hebben onze weg vervolgd naar Vík en zijn prachtige zwarte stranden met mooie vulkanische rotsformaties. Wij zijn verder gereden naar Reynisfjara Beach, een erg fotogenieke locatie!

Zwarte stranden Vik

Onderweg kan je langs de weg talloze watervallen bewonderen. Er zijn meerdere watervallen waar je heen kunt rijden, maar helaas was ons daglicht op. Voor ons was het tijd om naar het huisje te rijden en een maaltijd klaar te maken.

Tip 10: plan je dagtrip op een manier dat je optimaal gebruik kan maken van het daglicht. Vertrek in het donker en time je aankomst in het daglicht. Zo weet je zeker dat je alles kan bezichtigen wat je wilt zien!

Dag 5: Let it snow

Eindelijk sneeuw! Natuurlijk konden we niet thuiskomen zonder wat sneeuwplaatjes te hebben geschoten. We zijn niet voor niets in december in IJsland!

We rijden naar Þingvellir National Park, een echte must see in de omgeving. Dit park is veelal gebruikt als filmlocatie voor bijvoorbeeld Game of Thrones, waar Arya en The Hound bijvoorbeeld hebben gereisd en The Hound en Brienne hebben gevochten. Nog een leuk feitje is dat hier van oudsher de vergaderingen tussen Vikings hebben plaatsgevonden en ook verbonden zijn gesloten. Om het hele park te mogen betreden (of eigenlijk vooral je auto te parkeren) betaal je relatief klein bedrag. Hier kan je gerust de hele dag rondkijken! Kijk voor meer informatie op: https://www.thingvellir.is/en

Er zijn verschillende wandelroutes, maar wij zijn gelijk gereden naar de waterval bij de tektonische platen. Het gaat om de Noord-Atlantische en de Euraziatische plaat die beiden zichtbaar zijn. IJsland is één van de twee plekken op de wereld waar deze overgang bovengronds zichtbaar is. De tektonische platen bewegen nog steeds uit elkaar, een overweldigende gedachte wanneer je er staat. De waterval Öxarárfoss valt van één van de twee platen.

Öxarárfoss en tektonische platen

Vanaf beneden zijn we naar boven gelopen naar het servicecentrum waar ook een uitzichtpunt is. De wandeling is onvoorstelbaar imponerend, maar ook lastig begaanbaar als er ijs is. De IJslanders strooien zwart gruis om het minder glad te maken, maar echt goede snowboots of spikes zijn wel aan te raden voor barre weersomstandigheden. Op de terugweg naar beneden ben ik het voorbeeld van anderen gaan volgen en gewoon als een kind op mijn billen naar beneden geschoven. Velen namen dit voorbeeld, vooral omdat velen ook gevallen zijn 😉

Uitkijkpunt bij het servicecentrum

Op de terugweg wilden we naar de enige werkende geiser in de wereld gaan. Dus hop naar de verrassende plaatsnaam: Geysir. Het is erg toeristisch, maar toch de moeite waard om te bezichtigen. Het ruikt er ontzettend naar zwavel en er zijn verschillende bronnen. De werkende geiser zelf laat zich ongeveer elke 7 minuten zien, waardoor je het schouwspel niet kan missen!

Nick moest en zou naar een lagoon gaan. Ik voelde er weinig voor om een naar zwavel ruikend bad in te gaan in de kou, met onbekende kleedhokjes. Desondanks heeft hij me overgehaald toch naar één toe te gaan.

Tip 11: Pak je badkleding met handdoek in! Even genieten in een natuurlijke lagoon, warmt je genoeg op om de trip weer te hervatten!

Kijk uit voor de lagoons die een onredelijke prijs vragen en niet eens zijn verwarmd door het natuurlijke geiserwater. Omdat wij vooraf al research hadden gegaan, zijn wij naar de ´Secret Lagoon´ gegaan. Betaalbaar, kleiner en een bijzondere ervaring. Het geiserwater loopt vanaf de randen het bassin in, waardoor jij jouw ideale temperatuur kan kiezen. Buiten dat, was het drinken van een totaal overpriced koud drankje in deze lagoon ook zalig! Vergeet niet, badkleding is verplicht! Slippers en een handdoek wil je mee voor de koude buitenlucht!

Een waar cadeau, toen wij bij het huisje kwamen was er recht boven ons het Noorderlicht te zien! Het is betoverend. Stoelen gepakt, wat te drinken en we zijn van dit schouwspel gaan genieten, je raakt niet uitgekeken! Zelfs met een goede camera is dit lastig vast te leggen, dus ga vooral zelf genieten van het natuurwonder! Let op het weerbericht. Als het een heldere avond is heb je meer kans om het Noorderlicht te zien.

Tip 12: Zoek een heldere avond uit en download de app My Aurora Forecast. Hou de voorspelling in de gaten en wanneer de signalering hoog is, zorg dan dat je zonder lichtvervuiling buiten bent. Let op: je ogen hebben ongeveer een kwartier nodig om aan de duisternis te wennen. Geef jezelf dus de tijd als je denkt dat je niets ziet.

Dag 6: Gletsjer grootheid

Het was weer echt vroeg want nu wilden we zeker naar de gletsjers en Jökulsárlón!

Het is een ontzettende lange rit. Vijf uur was voorspeld, maar wij wilden af en toe ook de benen strekken. Je bent tijden in de middle of nowhere en soms kom je een klein plaatsje tegen. Kijk je ogen uit onderweg, want van dit landschap krijg je nooit genoeg. Voor ons een bonus: de lavavelden dan nu met sneeuw, een heel ander gezicht!

Tip 13: Als je onderweg een tankstation tegenkomt, gebruik deze gelegenheid om te tanken en een toiletstop. Je kan soms tijdenlang onderweg zijn zonder iets tegen te komen!

Eenmaal aangekomen eerst naar het grote gletsjermeer gereden en daar geparkeerd. Kijk uit, het is waarschijnlijk erg druk. Maar rustig rondkijken bezorgde ons een plekje. Ik heb geen woorden om dit te beschrijven, dus ik laat de foto’s voor zich spreken. Waarlijk een Disneyland voor natuurliefhebbers!

Tip 14: Als je de luxe hebt om de dagen te plannen, ga dan naar deze locatie op een heldere dag. Het zonlicht bij de gletsjers en de meren is ongelooflijk mooi!

Jökulsárlón

Na dit uitzicht zijn we nog even het strand op gelopen. Dit noemen ze Diamond Beach omdat de gesmolten ijsschotsen weer aanspoelen op het zwarte strand.

Diamond Beach

Onze weg vervolgden we naar Fjallsárlón. Een gletsjer die uitmondt in een dal, waardoor een klein meer ontstaat. Met een 4×4 kan je hierheen rijden. Echter, er staat niet voor niets een groot waarschuwingsbord. Lees deze even goed voor je erheen rijdt. Het is wederom de moeite waard! Bij het meer zit je uit de wind en is het muisstil.

Fjallsárlón

Dag 7: het laatste rondje

De laatste dag voor dingen die we nog wilden doen en nu de tijd voor hebben! Op naar Gulfoss. Dit is een erg bekende waterval. Het was volgens anderen een must see. Eenmaal daar, ja het is een prachtige waterval. Maar het waaide heel erg, zo erg dat ik me moest vasthouden zodat ik niet letterlijk omviel en door alles wat we de rest van de dagen hadden gezien, was ik behoorlijk underwhelmed. Wat mij betreft niet echt een must see, maar misschien wel leuk om eerder in de totale reis te plannen, zoals ik noem bij tip 7.

Gulfoss

We hebben even gekeken en zijn rond gaan rijden om het landschap nog goed in ons op te nemen. Vroeg het bed in, want de volgende dag moesten we vroeg weg om te vliegen. We zijn nog ongeveer drie uur eerder vertrokken dan nodig was omdat er een blizzard was voorspeld. Gelukkig had onze host hier ook voor gewaarschuwd! Liever langer wachten op het vliegveld dan op de weg vast te zitten in een sneeuwstorm 😉 Met het terugbrengen van onze auto, moest ik mijn koffer uit de auto halen. De wind was zo sterk dat mijn koffer van 20 kilo zo de lucht in vloog (die ik gelukkig goed vast had).

Tip 15: Vertrek altijd ruim op tijd! Je weet nooit wat de weers- en dus wegomstandigheden zijn! Met de auto inleveren en het inchecken van ruimbagage kan je zomaar twee uur kwijt zijn.

Veel artikelen en mensen raden aan om de Golden Circle te gaan rijden. Wat deze tour inhoudt verschilt per artikel. Wij hebben van tevoren gekeken naar welke dingen we écht graag wilden zien en daaruit een top 5 samengesteld (klik hier voor onze top 5!). Nick en ik houden niet per se van grote steden en ons leek IJsland ook niet het land om een tijd te spenderen in een stad (ik bedoel, heb je net die foto’s gezien?!). Het is heel persoonlijk wat je wel en niet aanspreekt, dus ik zeg: vergeet ‘de’ Golden Circle!

Dit was alweer het einde van onze reis. Van tevoren had ik nooit gedacht dat ik dit zou zeggen: Ik ga absoluut een keer terug en dan met een goede camera. Misschien een camper huren en toeren in de zomer, want ik heb begrepen dat er enorme bloemenvelden zijn in de zomer!

Heb jij nog IJsland tips of ervaringen die je wilt delen? DM ons op Instagram, vinden we leuk!